Aromatyczne i delikatne ciasteczka z dżemem malinowym zasmakują i młodym i dużym :). Słodkości okazały się największym hitem mini-festynu, który odbył się w niedzielę...niby takie niepozorne, ale naprawdę pyszne!
Można nie dodawać aromatu migdałowego i zastąpić go esencją waniliową
-
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- 300 g mąki tortowej
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- Szczypta soli
- 100 g cukru pudru
- kilka kropli aromatu migdałowego
- ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
- dżem malinowy
- gęsty lukier cytrynowy (zrobiony z cukru pudru i soku cytrynowego)
Wykonanie:
1. Zagnieć ciasto z mąki, cukru, żółtek, masła, soli i aromatu migdałowego.
2. Owiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
3. Uformuj z ciasta kulki.
4. W każdej kulce zrób głębokie wgłębienie. Ciastka mają wyglądać jak kluski śląskie.
5. Do każdego wgłębienia nałóż dżem malinowy.
6. Ciastka wyłóż na papier do pieczenia.
7. Ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowe będą zarumienione. Odstaw je do całkowitego ostudzenia.
8. Na ciastkach zrób esy floresy z lukru :).
Smacznego :)
pyszności:) zjadłabym jedno:D
OdpowiedzUsuńCudne! Wyglądają bardzo smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńPiękne maleństwa!
OdpowiedzUsuńŚliczne i w dodatku z wanilią mega plus :)
OdpowiedzUsuńSą prześliczne i urocze :) Ogromnie mi się podobają :)
OdpowiedzUsuń