Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to dla mnie smak lata. Aby zintensyfikować smak pomidorów do gotowania dodaję łodyżkę pomidorowego krzaczka.
Moją zupę podałam z mozzarellą, ale będzie też świetnie smakować z fetą, ryżem czy makaronem.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- 2 kg bardzo dojrzałych pomidorów (u mnie malinowe)*
- kawałek pomidorowej łodyżki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- pół małego pora
- około pół litra drobiowego bulionu
- pieprz
- sól
- płatki chilli
- suszona bazylia
- mozzarella w drobnych kulkach
- listki świeżej bazylii lub natki pietruszki do dekoracji
- opcjonalnie kwaśna śmietana (nie dodawałam)
* po zakupie dobrze jest trzymać pomidory przez kilka dni na parapecie, aby dojrzały.
Wykonanie:
1. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Łodygę nadłam w kilku miejscach,
3. Do garnka przełóż pokrojone pomidory, łodygę, marchew, pietruszkę i por (pokrojony w drobne plasterki). Zalej warzywa bulionem i dodaj suszoną bazylię oraz chilli. Gotuj pod częściowym przykryciem.
4. Ugotowaną zupę (po około 20-30 minutach) dopraw pieprzem i solą.
5. Wyjmij łodyżkę i zmiksuj używając blendera.
6. Podawaj ze świeżymi ziołami, mozzarellą i ewentualnie śmietaną.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz