11 czerwca 2014

KEFIR "POTASOWA BOMBA" I GRZYBEK TYBETAŃSKI


Zwiewa mi potas z organizmu, więc staram się stosować dietę bogatą w ten elektrolit. Najwięcej potasu jest w suszonych morelach i rodzynkach, awokado, czy migdałach. Dzisiaj było bardzo ciepło w Liverpoolu i schłodziłam się kefirem pełnym pysznych owoców. 
Kefir zrobiłam korzystając z magicznego grzybka tybetańskiego. Było to moje pierwsze podejście z tymi ziarnami i jestem zachwycona! 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



2 łyżki ziaren wymieszałam z dwiema szklankami mleka.


Po 30 godzinach kefir był gotowy :).


Przelałam płyn przez sito, aby oddzielić grzybka od kefiru. 
Ziarna znów zalałam mlekiem i czekam na nowy napój.


Składniki:

  • pół litra kefiru
  • 4 kiwi
  • 2 banany
  • 5 świeżych moreli
  • pół melona
  • kilka moreli suszonych


Wykonanie: 

1. Zmiksuj wszystkie składniki.
2. Podawaj kefir po schłodzeniu.

Smacznego :)


100 gramów owoców użytych w przepisie zawiera następujące ilości potasu:

suszone morele - 1666 mg
świeże morele - 275 mg
banany - 395 mg
kiwi - 290 mg
melon - 382 mg

3 komentarze:

  1. Wyglada smakowicie!! gdzie mozna kupic taki grzybek tybetanski?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli mieszkasz w Polsce, to popytaj znajomych lub skorzystaj z tej strony: http://grzybektybetanski.xaa.pl/ogloszenia.html

      Usuń
  2. Też mam tego grzybka. Moja córka uwielbia pic z niego kefir. Twoja propozycja jego podania mi się podoba, pewnie super smakuje..

    OdpowiedzUsuń