Podglądnęłam przepis na nocną owsiankę u Malwiny. Nie lubię kokosu, więc dodałam do swojej orzechy, wanilię, truskawki i odrobinę wiśniowej frużeliny. Pychota!
Szkoda, że za oknem deszczowo, bo zimna owsianka świetnie ochłodzi latem.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki dla jednej osoby:
- pół szklanki płatków owsianych górskich
- 3/4 szklanki mleka (u mnie bez laktozy)
- 1-2 łyżki cukru pudru (nie dawałam)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilka dowolnych orzechów
- kilka truskawek
- 1-2 łyżki dowolnego dżemu (u mnie coś na wzór frużeliny wiśniowej)
- jogurt naturalny do podania (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Do słoika przełóż orzechy, płatki, cukier puder. Dodaj do tego mleko i esencję. Zamknij słoik i potrząśnij nim, aby wymieszać składniki.
2. Wstaw naczynie na noc do lodówki.
3. Rano zajadaj owsiankę z dżemem i pokrojonymi truskawkami (można też dodać 1-2 łyżki jogurtu, aby owsianka była bardziej kremowa.).
Smacznego :)
Cudownie podana! ; )
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na owsiankę!
zdecydowanie niezastąpiona owsianka na lato! :)
OdpowiedzUsuń