Uwielbiam to bardzo proste i szybkie ciasto. Robię je od wielu lat i zawsze się udaje. Aby upiec dużą blachę ciasta wystarczy podwoić składniki z przepisu.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na 20cm tortownicę:
- 180 gramów mąki (plus odrobina do oprószenia truskawek)
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 100 gramów rozpuszczonego masła, zimnego
- 100 gramów cukru
- 2 łyżeczki pasty waniliowej (można zamienić na esencję lub cukier waniliowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200-250 gramów truskawek
- około 2 łyżki mąki (na kruszonkę)
- łyżka cukru (na kruszonkę)
- łyżka masła (na kruszonkę)
Wykonanie:
1. Jajka ubij z cukrem na puszystą i kremową masę.
2. Przesiej mąkę, budyń i proszek do pieczenia.
3. Miksując na średnich obrotach dodawaj do ciasta po jednej łyżce suchych składników.
4. Dodaj pastę waniliową i cienkim strumieniem wlewaj masło (wciąż miksuj).
5. Truskawki przekrój na pół i oprósz mąką.
6. Przelej ciasto do tortownicy i poukładaj na jego wierzchu owoce.
7. Zrób kruszonkę i posyp nią owoce.
8. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
9. Gotowe można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Chyba do 180 stopni, a nie minut ;:)) ale ciasto robię, zobaczę czy wyjdzie.... tylko składniki musze podwoić. Pozdr
OdpowiedzUsuńHaha no dokładnie miało być stopni. Daj znać czy wyszło.
Usuńpysznie się prezentuje, poproszę kawałek, truskawka nie odpuszczę:d
OdpowiedzUsuńWlasnie mąż zajada sie ciastem, w sumie to oboje sie zajadamy, mimo późnej godziny, ale te ciasto jest przepyszne:) pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńKasiu bo coś w takiego w prostych ciastach jest, że najlepiej smakują nocą ;).
UsuńZdjęcie podesłała na Facebooku Pani Monika Gromek :) Bardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuń[img]http://img.darmowetv.pl/images/1104628741.jpg[/img]
Upieczone i zjedzone:)
OdpowiedzUsuńCzy można dodać margarynę zamiast masła. ?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńNa pewno skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńPyszne polecam;)
OdpowiedzUsuńIdealne letnie ciasto!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta i ich zapach :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! ; )
OdpowiedzUsuńSwietne ciasto na lato!
a ile dac tego cukru waniliowego ewentualnie esencji waniliowej ,by nie przedobrzyć?
OdpowiedzUsuńDać można 1 opakowanie cukru lub 2 łyżeczki esencji :)
UsuńPyszne wygląda :) A pachnie nawet u mnie:) Pięknie puchate i wyrośnięte... pyszności :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam, dobre, chociaż wolalabym by było bardziej miękkie, puchate, a nie takie zbite-może ktoś ma jakas sugestie?
OdpowiedzUsuńdlaczego wyszlo takie zbite ciasto?a może tak powinno być w tym ciescie?
zrobiłam w foremce 24x24 i ciasto nie było zbyt wysokie, raczej powstal taki placek z truskawkami ale bardzo dobry
jedyne co zmieniłam w przepisie to to, ze najpierw ciasto wystawiłam do piekarnika na ok.7 min, potem wyjelam i dopiero oblozylam truskawkami i kruszonka(zrobiłam tak w obawie ,by wszystkie truskawki nie poszly na dno i nie zrobil się dzem, a zauwazylam, ze jeśli tak się zrobi i dodatkowo posypie truskawki mąka, to uniknie to opadaniu truskawek
Może ciasto nie urosło właśnie przez to, że wyjęła je Pani w trakcie pieczenia? Ja tak nigdy nie robię, bo według mnie nie ma takiej potrzeby. To nie jest bardzo wysokie ciasto, ale jest pulchne, a jeżeli u Pani było zbite, to może zrobił się zakalec?
Usuńmożliwe
OdpowiedzUsuńtak jak pisałam ,zrobiłam to w obawie przed zejściem truskawek na dno, bo kilka razy miałam już taki przypadek
Z braku truskawek dalam czeresnie, bardzo dobre ciasto wyszlo
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie od Pani Katarzyny Grząby :).
OdpowiedzUsuń[img]http://i62.tinypic.com/2rfvayp.jpg[/img]
Ciasto waniliowe z truskawkami upiekła Pani Helena Ziółkowska :). Ciasto było pieczone w tortownicy, której średnica jest większa od zalecanej w przepisie.
OdpowiedzUsuń[img]http://i61.tinypic.com/5fkw1j.jpg[/img]