17 czerwca 2014

WANILIOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ


Uwielbiam to bardzo proste i szybkie ciasto. Robię je od wielu lat i zawsze się udaje. Aby upiec dużą blachę ciasta wystarczy podwoić składniki z przepisu.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki na 20cm tortownicę:

  • 180 gramów mąki (plus odrobina do oprószenia truskawek)
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 100 gramów rozpuszczonego masła, zimnego
  • 100 gramów cukru
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej (można zamienić na esencję lub cukier waniliowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200-250 gramów truskawek
  • około 2 łyżki mąki (na kruszonkę)
  • łyżka cukru (na kruszonkę)
  • łyżka masła (na kruszonkę)


Wykonanie:

1. Jajka ubij z cukrem na puszystą i kremową masę.
2. Przesiej mąkę, budyń i proszek do pieczenia.
3. Miksując na średnich obrotach dodawaj do ciasta po jednej łyżce suchych składników.
4. Dodaj pastę waniliową i cienkim strumieniem wlewaj masło (wciąż miksuj).
5. Truskawki przekrój na pół i oprósz mąką. 
6. Przelej ciasto do tortownicy i poukładaj na jego wierzchu owoce.
7. Zrób kruszonkę i posyp nią owoce.
8. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
9. Gotowe można posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)

23 komentarze:

  1. Chyba do 180 stopni, a nie minut ;:)) ale ciasto robię, zobaczę czy wyjdzie.... tylko składniki musze podwoić. Pozdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha no dokładnie miało być stopni. Daj znać czy wyszło.

      Usuń
  2. pysznie się prezentuje, poproszę kawałek, truskawka nie odpuszczę:d

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie mąż zajada sie ciastem, w sumie to oboje sie zajadamy, mimo późnej godziny, ale te ciasto jest przepyszne:) pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu bo coś w takiego w prostych ciastach jest, że najlepiej smakują nocą ;).

      Usuń
  4. Zdjęcie podesłała na Facebooku Pani Monika Gromek :) Bardzo dziękuję!
    [img]http://img.darmowetv.pl/images/1104628741.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  5. Upieczone i zjedzone:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można dodać margarynę zamiast masła. ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ciasta i ich zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale! ; )
    Swietne ciasto na lato!

    OdpowiedzUsuń
  9. a ile dac tego cukru waniliowego ewentualnie esencji waniliowej ,by nie przedobrzyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dać można 1 opakowanie cukru lub 2 łyżeczki esencji :)

      Usuń
  10. Pyszne wygląda :) A pachnie nawet u mnie:) Pięknie puchate i wyrośnięte... pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiłam, dobre, chociaż wolalabym by było bardziej miękkie, puchate, a nie takie zbite-może ktoś ma jakas sugestie?
    dlaczego wyszlo takie zbite ciasto?a może tak powinno być w tym ciescie?

    zrobiłam w foremce 24x24 i ciasto nie było zbyt wysokie, raczej powstal taki placek z truskawkami ale bardzo dobry
    jedyne co zmieniłam w przepisie to to, ze najpierw ciasto wystawiłam do piekarnika na ok.7 min, potem wyjelam i dopiero oblozylam truskawkami i kruszonka(zrobiłam tak w obawie ,by wszystkie truskawki nie poszly na dno i nie zrobil się dzem, a zauwazylam, ze jeśli tak się zrobi i dodatkowo posypie truskawki mąka, to uniknie to opadaniu truskawek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może ciasto nie urosło właśnie przez to, że wyjęła je Pani w trakcie pieczenia? Ja tak nigdy nie robię, bo według mnie nie ma takiej potrzeby. To nie jest bardzo wysokie ciasto, ale jest pulchne, a jeżeli u Pani było zbite, to może zrobił się zakalec?

      Usuń
  12. możliwe
    tak jak pisałam ,zrobiłam to w obawie przed zejściem truskawek na dno, bo kilka razy miałam już taki przypadek

    OdpowiedzUsuń
  13. Z braku truskawek dalam czeresnie, bardzo dobre ciasto wyszlo

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne zdjęcie od Pani Katarzyny Grząby :).

    [img]http://i62.tinypic.com/2rfvayp.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto waniliowe z truskawkami upiekła Pani Helena Ziółkowska :). Ciasto było pieczone w tortownicy, której średnica jest większa od zalecanej w przepisie.

    [img]http://i61.tinypic.com/5fkw1j.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń