Jeżeli macie ochotę na pyszne drożdżowe ciasto, to musicie konieczne wypróbować poniższy przepis :).
Zdjęcia i wykonanie ciasta są autorstwa mojej Mamy, Ewy, a recepturę dostałyśmy od Ani z żuławskiego Lubieszewa.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 50 gramów drożdży
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Składniki na masę jabłkową:
- 500 gramów jabłek
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na pianę:
- 4 białka
- 3 łyżki cukru
Składniki na kruszonkę:
- pół szklanki cukru
- 50 gramów wiórków kokosowych (u mnie mielone migdały)
- 125 gramów masła
- około 4 łyżek mąki
Wykonanie ciasta drożdżowego:
1. Mąkę wsyp do dużego naczynia i zrób w niej dołek.
2. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, połącz z cukrem i wlej to do dołka w mące.
3. Odstaw na około 10 minut, aby drożdże wyrosły.
4. Dodaj resztę składników i dokładnie wyrób ciasto.
5. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wykonanie masy jabłkowej:
1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce.
2. Dodaj do nich cukier i cynamon - wymieszaj.
Wykonanie piany:
1. Ubij białka i pod koniec ubijania dodawaj do nich cukier. Ma powstać sztywna piana.
Wykonanie kruszonki:
1. Masło rozpuść. Następnie połącz je z wiórkami i cukrem.
2. Na końcu dodaj mąkę (w takiej ilości, aby kruszonka była sypka).
Ciasto wyłóż na dużą, prostokątną blachę.
Na ciasto wyłóż odciśnięte z nadmiaru soku jabłka.
Na jabłka wyłóż pianę.
Wierzch ciasta posyp kruszonką.
Ciasto wstaw do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę na 100 stopni C.
Po około 20 minutach zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze około 40 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz