9 czerwca 2014

DOMOWA TRUSKAWKOWA LEMONIADA


Skoro atakuje nas ciepła pogoda, to należy pomyśleć o chłodzących napojach. Ostatnio najbardziej lubimy wszelkie lemoniady (w najbliższych dniach podam Wam jeszcze przepis na napój z kiwi). 
Cukier można zastąpić miodem lub ksylitolem.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki:

  • pół szklanki cukru lub miodu (do smaku)
  • 1,5 litra zimnej wody (może być gazowana)
  • 2 cytryny
  • 4 szklanki truskawek, pokrojonych w plastry
  • lód
  • plastry truskawek do dekoracji


Wykonanie: 

1. Pół szklanki wody podgrzej z cukrem (do jego rozpuszczenia). Odstaw do ostudzenia.
2. Zmiksuj truskawki z 1 szklanką wody.
3. Wymieszaj mus truskawkowy ze skórką z jednej cytryny i wyciśniętym sokiem z obu owoców.
4. Dodaj resztę wody do musu.
5. Wstaw do lodówki.
6. Podawaj z lodem i truskawkami.


Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Pyszna lemoniada. Napiłabym się, ale niestety leżę chora i mam nadzieję szybko wyzdrowieć i wtedy zrobię taką lemoniadę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj przydałaby mi się dziś taka, chyba zrobię! truskawek u mnie pod dostatkiem:) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chłodzi się w lodówce :) Będziemy mieć na podwieczorek.

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na wykorzystanie truskawek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna lemoniada

    OdpowiedzUsuń