Wczoraj odbył się mini-festyn w mojej pracy i standardowo zostałam oddelegowana do przygotowania słodkości. Przygotowania zajęły mi dwa dni i w sobotę wieczorem nie mogłam już patrzeć na piekarnik. Pomyślałam sobie, że nie będę piec przez miesiąc, ale pewnie aż tyle nie wytrzymam :).
Upiekłam (w hurtowych ilościach :p ):
babeczki z kremem (przepis poniżej), a drugie z kajmakiem,
Muszę przyznać, że bardzo miło było spotkać się z współpracownikami i podopiecznymi z dala od codziennego zgiełku i problemów. Kilka zdjęć możecie zobaczyć na moim facebooku: klik!
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na około 60 babeczek:
- 600 g mąki tortowej (w UK mąka 00)
- 400 g zimnego masła
- 4 duże żółtka
- Szczypta soli
- 180 g cukru pudru
- skórka z 3-4 cytryn, nienawoskowanych
Wykonanie:
1. Do dużej miski przełóż wszystkie składniki i miksuj końcówką - hakiem. (Jeśli nie masz odpowiedniego miksera zagnieć ciasto ręcznie.)
2. Kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę wyłóż je na stolnicę.
3. Zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
4. Wyłóż ciastem foremki.
5. Babeczki piecz w 180 stopniach do zarumienienia. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Składniki na krem i dekoracje:
- 2 duże żółtka
- 2 szklanki mleka
- pół szklanki cukru (można użyć ciut więcej)
- opakowanie budyniu waniliowego
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 200 gramów masła
- 2 laski wanilii lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 listki żelatyny lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku (opcjonalnie; dodaję jeśli jest bardzo gorąco lub mam przewieźć babeczki)
- świeże owoce
- dżem morelowy
Wykonanie:
1. Włóż listki żelatyny do zimnej wody i pozostaw je na kilka minut.
2. 1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem, masłem i wanilią (przed gotowaniem wanilię przepołów i wybierz z jej środka ziarenka).
3. Żółtka, mąkę, budyń w proszku i pół szklanki mleka wymieszaj za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek.
4. Do wrzącego mleka wlewaj płyn jajeczno-mączny. Mieszaj bardzo intensywnie trzepaczką, aż masa będzie bardzo gęsta.
5. Wyciśnij żelatynę z nadmiaru wody i dodaj do budyniu. Mieszaj do rozpuszczenia.
6. Odstaw krem do ostudzenia. Chłodny wyciskaj za pomocą szprycy na babeczki.
7. Udekoruj krem kawałkami owoców.
8. Podgrzej dżem morelowy i płynnym posmaruj owoce.
Gotowe :)
Część upieczonych ciastek.
Smacznego!
Ach, jakie prześliczne i kolorowe te małe cudeńka! :) Zapewne rozeszły się w mgnieniu oka :))) Ja również nie pogardziłabym taką jedną słodziutką… a może dwiema… trzema… :)))
OdpowiedzUsuńJakie fajniusie zdjęcie z krzesłem:)))babeczki słodkie z wyglądu,a co dopiero po skosztowaniu...:)
OdpowiedzUsuńpiękne i z pewnością pyszne <3
OdpowiedzUsuńjak zrobie z polowy skladnikow na ciasto to wyjdzie mi ok 30? :) przepraszam za glupie pytanie ale nie mam zbyt duzego doswiadczenia w pieczeniu. A one wygladaja na naprawde pyszne!
OdpowiedzUsuńWyjdzie około 30 (zależy to też od wielkości foremek i jak grubo są one wylepione ciastem). Na połowę porcji daj skórkę z dwóch cytryn. Pozdrawiam :)
UsuńWyglądają smakowicie! Postaram się wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne te babeczki !!!!
OdpowiedzUsuńMmm, cudne :)
OdpowiedzUsuńA pierwsze zdjęcie prześliczne :)
Babeczki upiekła Pani Aleksandra Klimek :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i59.tinypic.com/dzgkmv.jpg[/img]
Czy te babeczki mogę upiec 3-4 dni wcześniej a masą wypełnić dzień przed podaniem?I jak przechowywać babeczki?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że 3 dni można. Przechowywać należy w szczelnym, metalowym pojemniku. :)
Usuń