2 czerwca 2014

CYTRYNOWE BABECZKI Z KREMEM I OWOCAMI


Wczoraj odbył się mini-festyn w mojej pracy i standardowo zostałam oddelegowana do przygotowania słodkości. Przygotowania zajęły mi dwa dni i w sobotę wieczorem nie mogłam już patrzeć na piekarnik. Pomyślałam sobie, że nie będę piec przez miesiąc, ale pewnie aż tyle nie wytrzymam :). 

Upiekłam (w hurtowych ilościach :p ):
babeczki z kremem (przepis poniżej), a drugie z kajmakiem,

Muszę przyznać, że bardzo miło było spotkać się z współpracownikami i podopiecznymi z dala od codziennego zgiełku i problemów. Kilka zdjęć możecie zobaczyć na moim facebooku: klik!

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Składniki na około 60 babeczek:

  • 600 g mąki tortowej (w UK mąka 00)
  • 400 g zimnego masła
  • 4 duże żółtka
  • Szczypta soli
  • 180 g cukru pudru
  • skórka z 3-4 cytryn, nienawoskowanych


Wykonanie:

1. Do dużej miski przełóż wszystkie składniki i miksuj końcówką - hakiem. (Jeśli nie masz odpowiedniego miksera zagnieć ciasto ręcznie.)


2. Kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę wyłóż je na stolnicę.


3. Zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.


4. Wyłóż ciastem foremki.


5. Babeczki piecz w 180 stopniach do zarumienienia. Odstaw do całkowitego ostudzenia.



Składniki na krem i dekoracje:

  • 2 duże żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru (można użyć ciut więcej)
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 200 gramów masła
  • 2 laski wanilii lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 listki żelatyny lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku (opcjonalnie; dodaję jeśli jest bardzo gorąco lub mam przewieźć babeczki)
  • świeże owoce
  • dżem morelowy

Wykonanie:

1. Włóż listki żelatyny do zimnej wody i pozostaw je na kilka minut.
2. 1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem, masłem i wanilią (przed gotowaniem wanilię przepołów i wybierz z jej środka ziarenka).


3. Żółtka, mąkę, budyń w proszku i pół szklanki mleka wymieszaj za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek.
4. Do wrzącego mleka wlewaj płyn jajeczno-mączny. Mieszaj bardzo intensywnie trzepaczką, aż masa będzie bardzo gęsta.
5. Wyciśnij żelatynę z nadmiaru wody i dodaj do budyniu. Mieszaj do rozpuszczenia.
6. Odstaw krem do ostudzenia. Chłodny wyciskaj za pomocą szprycy na babeczki.


7. Udekoruj krem kawałkami owoców.
8. Podgrzej dżem morelowy i płynnym posmaruj owoce. 


Gotowe :)


Część upieczonych ciastek.



Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Ach, jakie prześliczne i kolorowe te małe cudeńka! :) Zapewne rozeszły się w mgnieniu oka :))) Ja również nie pogardziłabym taką jedną słodziutką… a może dwiema… trzema… :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie fajniusie zdjęcie z krzesłem:)))babeczki słodkie z wyglądu,a co dopiero po skosztowaniu...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne i z pewnością pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  4. jak zrobie z polowy skladnikow na ciasto to wyjdzie mi ok 30? :) przepraszam za glupie pytanie ale nie mam zbyt duzego doswiadczenia w pieczeniu. A one wygladaja na naprawde pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie około 30 (zależy to też od wielkości foremek i jak grubo są one wylepione ciastem). Na połowę porcji daj skórkę z dwóch cytryn. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Wyglądają smakowicie! Postaram się wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, cudne :)
    A pierwsze zdjęcie prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Babeczki upiekła Pani Aleksandra Klimek :)

    [img]http://i59.tinypic.com/dzgkmv.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy te babeczki mogę upiec 3-4 dni wcześniej a masą wypełnić dzień przed podaniem?I jak przechowywać babeczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że 3 dni można. Przechowywać należy w szczelnym, metalowym pojemniku. :)

      Usuń