4 czerwca 2014

MIGDAŁOWE CIASTECZKA Z MALINOWYM DŻEMEM



Aromatyczne i delikatne ciasteczka z dżemem malinowym zasmakują i młodym i dużym :). Słodkości okazały się największym hitem mini-festynu, który odbył się w niedzielę...niby takie niepozorne, ale naprawdę pyszne!

Można nie dodawać aromatu migdałowego i zastąpić go esencją waniliową
-
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki:

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • Szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
  • dżem malinowy
  • gęsty lukier cytrynowy (zrobiony z cukru pudru i soku cytrynowego)


Wykonanie:

1. Zagnieć ciasto z mąki, cukru, żółtek, masła, soli i aromatu migdałowego.
2. Owiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
3. Uformuj z ciasta kulki.


4. W każdej kulce zrób głębokie wgłębienie. Ciastka mają wyglądać jak kluski śląskie.


5. Do każdego wgłębienia nałóż dżem malinowy.


6. Ciastka wyłóż na papier do pieczenia.


7. Ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowe będą zarumienione. Odstaw je do całkowitego ostudzenia.


8. Na ciastkach zrób esy floresy z lukru :).


Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Cudne! Wyglądają bardzo smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne i w dodatku z wanilią mega plus :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są prześliczne i urocze :) Ogromnie mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń