27 czerwca 2014

BRZOSKWINIOWE CIASTO Z PIANKĄ I GALARETKĄ


Takie piankowe ciasto królowało w moim domu nawet wtedy, kiedy byłam jeszcze małą dziewczynką. Jest bardzo proste i szybkie, więc zabiegane mamy na pewno to docenią. Bardzo lubię w nim to, że pianka ma konsystencję musu, a także to, iż używając różnych owoców i galaretek mamy wciąż inne ciasta (spróbujcie wersję agrestową, malinową, czy gruszkową). Jeżeli chcecie to możecie pominąć pieczenie biszkoptu, a dno formy wyłóżcie biszkopcikami (namoczyłabym je bardzo delikatnie ponczem).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki: 

  • 110 gramów mąki
  • 100 gramów cukru
  • 3 duże jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej lub skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • poncz*
  • 600 ml śmietany kremówki (36% w Polsce, a w UK double cream)
  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • brzoskwinie z puszki lub świeże (dodatkowo użyłam truskawek, ale to tylko dla efektu wizualnego)

* zaparzyłam herbatę (z dwóch torebek zwykłej herbaty i 3/4 szklanki wrzątku), a następnie dodałam do niej sok z cytryny (do smaku) i 2 łyżeczki cukru.



Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 
2. Wyłóż dno formy (moja ma rozmiar 23x23 cm) papierem do pieczenia (nie natłuszczam boków naczynia). 3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach). 
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta. 
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę olej i stopniowo przesiewane: mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj esencję bądź skórkę do pieczenia.
6. Piecz około 15-20 minut.
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia. 
8. Namocz ponczem i poukładaj na cieście owoce.
9. Najlepiej jeszcze przed pieczeniem biszkoptu przygotuj galaretkę: dwie galaretki rozpuść w 450ml wrzątku. Odstaw do ostudzenia.
10. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie leciutko tężeć (ma być wciąż płynna), to zacznij ubijać zimną kremówkę.
11. Do ubitej, ale wciąż lekko płynnej śmietany wlewaj stopniowo galaretkę (cały czas miksuj na najwyższych obrotach).
12. Wylej masę na biszkopt i wstaw formę do lodówki.
13. Pozostałą galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku i odstaw do ostudzenia, a kiedy będzie mocno tężejąca wylej ją na ciasto. Wstaw do lodówki.


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Bardzo pięknie się prezentuje. Wygląda tak kusząco....

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcie ciasto z brzoskwiniową pianką przysłała Pani Anna Florczak :)

    [img]http://i59.tinypic.com/rsaeqx.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń