27 czerwca 2014

NOCNA OWSIANKA (W SŁOIKU)


Podglądnęłam przepis na nocną owsiankę u Malwiny. Nie lubię kokosu, więc dodałam do swojej orzechy, wanilię, truskawki i odrobinę wiśniowej frużeliny. Pychota!
Szkoda, że za oknem deszczowo, bo zimna owsianka świetnie ochłodzi latem.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki dla jednej osoby:

  • pół szklanki płatków owsianych górskich
  • 3/4 szklanki mleka (u mnie bez laktozy)
  • 1-2 łyżki cukru pudru (nie dawałam)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kilka dowolnych orzechów
  • kilka truskawek
  • 1-2 łyżki dowolnego dżemu (u mnie coś na wzór frużeliny wiśniowej) 
  • jogurt naturalny do podania (opcjonalnie)



Wykonanie:

1. Do słoika przełóż orzechy, płatki, cukier puder. Dodaj do tego mleko i esencję. Zamknij słoik i potrząśnij nim, aby wymieszać składniki.
2. Wstaw naczynie na noc do lodówki.
3. Rano zajadaj owsiankę z dżemem i pokrojonymi truskawkami (można też dodać 1-2 łyżki jogurtu, aby owsianka była bardziej kremowa.).


Smacznego :)

3 komentarze: