26 listopada 2016

PIERŚ INDYCZA W SOSIE CEBULOWO-KMINKOWYM



Dzisiejsza moja propozycja, to pomysł na wykwintny, bardzo smaczny obiad z piersi indyczej.
Smak sosu wyraźny, idealnie pasujący do indyka.
Sama nie przepadam za indykiem, ale w tej wersji nawet bardzo mi smakował.
Jednym słowem jest to danie dla tych, którzy lubią kminek i cebulę :)


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Składniki:


  • 1 kg piersi indyczej
  • 4 spore cebule
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • opakowanie kminku
  • kwaśna śmietana


Wykonanie:

1. Pokrój pierś indyczą w plastry,
2. Oprósz, sola, pieprzem i słodką papryką,
3. Cebule pokrój w ósemki,
4. Mięso zrumień na patelni z obu stron,
5. Przełóż do garnka,
6. Na tej samej patelni zeszklij cebule,
7. Przełóż cebulę do garnka z mięsem i zalej wodą,
8. Dodaj kminek,
9. Gotuj do miękkości mięsa,
10. Gdy mięso będzie ugotowane, delikatnie wyjmij je na talerz,
11. Wyciągnij cebulę, a sos przecedź,
12. Cebulę zmiksuj i dodaj z powrotem do powstałego sosu, zagotuj
13. Sos dopraw kwaśną, gęstą śmietaną,
14. Do gorącego sosu włóż mięso.

Tak przygotowaną pierś indyczą podawaj z kluskami gotowanymi na parze lub kluskami śląskimi,  z dodatkiem zasmażanych buraczków.

1 komentarz: