13 czerwca 2014

BISCOTTI - WŁOSKIE, SŁODKIE SUCHARKI



Ech znowu wstałam po 3 w nocy...bezsenność pełną gębą. O 5 rano stwierdziłam, że dalsze próby zaśnięcia nie mają sensu, więc nastawiłam piekarnik i przywdziałam fartuszek :). 
Biscotti to włoskie, bardzo twarde ciastka (dla mnie to takie sucharki), które je się maczając w kawie (inaczej trudno byłoby je pogryźć :p). Inna nazwa ciastek to cantuccini  i pochodzą z miasta Prato. Biscoctus w języku łacińskim znaczy podwójnie pieczony :). 

Biscotti piekłam wspólnie z innymi blogerami podczas weekendowego "Wypiekania na śniadanie". 

Przepis krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Przepis opracował Paweł Marder.

Składniki:


  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g białego cukru
  • 1 jajko
  • 50 g migdałów w całości ze skórką
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka pasty waniliowej (może być esencja lub cukier waniliowy)


Wykonanie:

1. Zmiksuj jajko i cukier na puszystą i kremową masę.
2. Wciąż miksując dodaj pastę waniliową i sól.
3. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodawaj po 1 łyżce do masy i wciąż miksuj.
4.  Za pomocą łyżki wmieszaj w masę migdały i żurawinę.
5. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
6. Zamocz ręce w zimnej wodzie i wyłóż masę (jest bardzo gęsta i lepiąca) na papier.


7. Z masy ulep coś na kształt batona o wymiarach około: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości.


8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
9. Po tym czasie odłóż ciasto do ostygnięcia.
10. Chłodne ciasto pokrój na 1 cm plastry.


11. Ułóż ciastka na blasze i piecz przez 8 minut w 180 stopnia.


12. Następnie obróć sucharki na drugą stronę i ponownie piecz przez 8 minut.
13. Ciastka przechowuj w metalowym pudełku.


Smacznego :)

W  Wypiekaniu na śniadanie uczestniczyli:

Paweł Chleby.info
Ola z Przepisy Aleksandry
Agnieszka z Kuchnia Maryny 
Karina z Jak pączek w maśle
Marzena z Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Bożena z Moje domowe kucharzenie
Danusia z Moje wypieki i nie tylko
Joanna z Różowa Kuchnia
Kinga z Małe Kulinaria
Magda z Kulinarna Piniata
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Łucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Jagoda z Magia w kuchni
Małgorzata z Po prostu Marghe
Jola ze Smaki mojego domu
Emma z Emma Kreatywna
Olga z Cukry Proste

22 komentarze:

  1. Znam , jadłam we Włoszech , ale nie przepadam (bo bez kremu:)Twoje wydają się być smaczniejsze:)Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają..dzięki za wspólne pieczenie..nasze to było naprawdę wspólne, ja też zaczęłam od 5 rano ..wpsi na blogu będzie jutro..pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię czasem tak coś pochrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :-) dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł z dodaniem żurawiny,dzięki za wspólne wypiekanie, pięknie się prezentują twoje biscotti :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjedlismy wszystko,dziekuje za wspólne wypiekanie,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne i nie można się oprzeć, dzieki Ola za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za wspólne wypiekanie, mi niestety zabrakło żurawiny, ale i tak są pyszne! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuję za wspólne wypiekanie :-) moje też były z żurawiną :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. W marcu pierwszy raz byłam w Rzymie i tam właśnie rozsmakowałam się w biscotti- uwielbiam je! Wasze wyglądają równie apetycznie. Szkoda, że nie mam ich w zasięgu ręki...

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za wspólne chrupanie. ;) Pozdrawiam Danusia. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ta akcja to świetna zabawa! Do następnej!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. piękne zdjęcia, dziękuję za wspólne wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny opis i zdjęcia :) dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wersja z daktylami wygląda super :) Dzięki za wspólne pieczenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję za wspólne pieczenie . Bardzo mi się podobają takie wspólne rarytasy .

    OdpowiedzUsuń
  18. dziękuję za wspólne pieczenie , fajny blog :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Z żurawina musiały być jeszcze lepsze;)) Cudne zdjęcia, jak zwykle zresztą;) Dziękuję za wspólną akcję! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. O proszę, kusiło mnie, żeby dodać żurawinę lub właśnie wanilię :D zimą z pewnością spróbuję :) Dziękuję za wspólne wypiekanie

    OdpowiedzUsuń