30 czerwca 2014

MALINOWE CIASTO Z PIANKĄ I GALARETKĄ


Parę dni temu opublikowałam przepis na to samo ciasto, ale w wersji brzoskwiniowej. Moi kolejni znajomi też chcieli go spróbować, a że wśród nich jest amator malin, to upiekłam dla nich wersję właśnie z tymi owocami. Wypiek bardzo smakował i docenili fakt, że jest orzeźwiający i niezbyt słodki.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki: 

  • 110 gramów mąki
  • 100 gramów cukru
  • 3 duże jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki oleju
  • poncz*
  • 600 ml śmietany kremówki (36% w Polsce, a w UK double cream)
  • 3 galaretki malinowe
  • świeże maliny

*Poncz zrobiłam z mocnej i słodkiej kawy z niewielką ilością mleka


Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 
2. Wyłóż dno formy (moja ma rozmiar 23x23 cm) papierem do pieczenia (nie natłuszczam boków naczynia). 
3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach). 
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta. 
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę olej i stopniowo przesiewane: mąkę, kawę i proszek do pieczenia. Ciasto przelej do formy i piecz około 15-20 minut.
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia. 
8. Namocz ponczem i poukładaj na cieście owoce.
9. Najlepiej jeszcze przed pieczeniem biszkoptu przygotuj galaretkę: dwie galaretki rozpuść w 450ml wrzątku. Odstaw do ostudzenia.
10. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie leciutko tężeć (ma być wciąż płynna), to zacznij ubijać zimną kremówkę.
11. Do ubitej, ale wciąż lekko płynnej śmietany wlewaj stopniowo galaretkę (cały czas miksuj na najwyższych obrotach).
12. Wylej masę na biszkopt i wstaw formę do lodówki.
13. Pozostałą galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku i odstaw do ostudzenia, a kiedy będzie mocno tężejąca wylej ją na ciasto. Wstaw do lodówki.

Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Ciasto prezentuje się znakomicie! ; )
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto jakie precyzyjne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. wow ale perfekcyjnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne to ciasto. Wręcz idealne. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a można użyc innego pączu? nie mam kawy bo u nas nikt nie pije :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawa tez jest jednym ze skladnikow na ciasto. Jezeli nie ma jej Pani, prosze uzyc zamiennie kakao albo make. Co do paczu to mozna zrobic go na bazie mocnej, slodkiej herbaty lub soku owocowego.

      Usuń
    2. Kawe rozpuszczalną miałam:) tylko zwykłej nie :P
      w przepisie brakuje jak długo pieczemy biszkopt, ale znalazłam ten sam przepis tylko w wersji brzoskwiniowej i stamtąd wiedziałam jak długo piec i poncz zrobiłam z herbaty :)
      Placek wyszedł bardzo dobry :):) musiałam piec go aż trzy razy bo mąż oszalał na jego punkcie :P dziś bede próbować w wersji brzoskwiniowej

      Polecam przepis :):):):):)

      Usuń
  6. Ciasto z malinową pianką wypróbowała Pani Anna Florczak

    [img]http://i59.tinypic.com/osww0x.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń