Eton Mess jest angielskim deserem, który jest tradycyjnie podawany w szkole Eton podczas meczów krykieta ze szkołą Harrow.
Deser powstał w XIXw.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Uczniowie Eton (zdj. www.telegraph.co.uk) |
Eton College (zdj. www.telegraph.co.uk) |
Składniki dla 4 osób:
- 300 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- esencja waniliowa
- bezy
- około 16 truskawek
Wykonanie:
1. Ubij bitą śmietanę z kremówki, esencji waniliowej i cukru pudru.
2. Na dno szklanek pokrusz bezy. Na bezach wyłóż pokrojone truskawki. Truskawki przykryj bitą śmietaną. Ponownie pokrusz bezy, itd.
3. Wierzch deseru udekoruj bitą śmietaną i truskawką.
Smacznego :)
Ten deser widziałam na wielu blogach, ale nie miałam okazji przygotowac :)
OdpowiedzUsuńaLE FAJNA BOMBA KALORYCZNA!!!!
OdpowiedzUsuńTez niedawno go robiłam tyle, ze z domowa beza domowa, na bazie orzechów laskowych. Twoj ślicznie wyglada!
OdpowiedzUsuńale pyszny deser:)
OdpowiedzUsuńJa osobiście truskawki na spodzie jeszcze "ubiłam" i się to zrobiło nieco wodniste. Ale i tak pyszne!
OdpowiedzUsuń