20 listopada 2013

CIASTO LATTE MACCHIATO


Uwielbiamy w rodzinie kawowe ciasta. Latte macchiato okazało się przepyszne! Jest wilgotne, delikatne, a masa z mleka w proszku smakuje wprost nieziemsko. Na święta będzie idealne :).

Gorąco polecamy ten wypiek.  

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Przepis znalazłam na blogu: Gotuję, bo lubię

Składniki na ciasto:

  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

1. Jajka ubij z solą i cukrem, aż masa będzie kremowa i puszysta. 
2. Wciąż miksując dodaj olej i wodę. 
3. Suche produkty, czyli mąkę, kakao i proszek do pieczenia stopniowo przesiewaj do masy jajecznej i bardzo delikatnie mieszaj łyżką.
4. Masę przelewamy do natłuszczonej formy (tortownica o średnicy 25 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia) i posypanej mąką lub bułką tartą. 
5. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około pół godziny. 
6. Upieczone odstaw do wystudzenia. Ja wyjmuję ciasto od razu po upieczeniu i studzę je w formie obróconej do góry nogami i położonej na kuchennej kratce. Wtedy ciasto nie opada.

Składniki na krem:

  • 200 gramów miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku, ale nie tego w granulkach (ja dałam 2,5 szklanki)
  • 400 gramów serka homogenizowanego o smaku waniliowym


Wykonanie:

1. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą i kremową masę. 
2. Wciąż miksując dodaj serki i stopniowo mleko w proszku. 
   


Składniki na poncz:


  • 300 ml kawy espresso 
  • 100 ml Baileys (można zamienić z innym likierem kawowym lub czekoladowym)
  • około 1 paczki okrągłych biszkoptów
  • kakao


Wykonanie ponczu i wykończenie ciasta:

1. Zimny biszkopt przetnij na pół i jeden blat włóż do tortownicy.
2. Nasącz spód ponczem (czyli wymieszaną kawą z Baileys).
3. Rozsmaruj część masy na biszkopcie, następnie na niej ułóż nasączone ponczem biszkopty i posmaruj je kremem.
4. Na kremie ułóż drugi blat ciasta, nasącz go ponczem.
5. Na blacie rozsmaruj resztę kremu, a na nim poukładaj nasączone ponczem biszkopty.
6. Oprósz ciasto kakao.
7. Tortownicę wstaw do lodówki na kilka godzin (u nas cała noc).

Smacznego :)

28 komentarzy:

  1. Miło mi, że smakuje :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. To zdecydowanie moje smaki :) Pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, ja pysznie wygląda. Bardzo lubię masę do ciasta z dodatkiem mleka w proszku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje smaki :) A również bardzo lubię wszystko o smaku kawy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Podobne do ciasta milky wey...też smaczne.W sobotę obowiązkowo.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzien dobry,Prosze o odpowiedz na moje pytanie: czy moge zastapic serek homogenizowany np. mascarpone, czy moge pominac alkohol ?
    Dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, alkohol można pominąć - do kawy dodałabym odrobinę słodkiej śmietanki i cukru. co do mascarpone - szczerze mówiąc nie wiem...mascarpone ma zupełnie inną konsystencję i jest bardzo tłusty. Lepiej nadawałby się śmietankowy twarożek. Do masy radziłabym dodać wanilii. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dziekuje za porady, skorzystam na pewno. Pozdrawiam Malgorzata Hubisz

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kawę, robiłam kiedyś tort cappucino, ale ten też wygląda super :)
    ---
    takeittasty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda nieziemsko i pewnie tak samo smakuje. Nie mogę zapomnieć i nie spróbować!!! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Odkryłam Pani blog niedawno. Wypróbowałam już przepis na czekoladowe ciasto z musem z białej czekolady- pycha! Jutro mam zamiar spróbować tego! Blog wylądował w zakładkach i z niecierpliwością czekam na świąteczne przepisy! Mają do nas przyjechać moi teściowe więc chcę ich czymś zaskoczyć i się pokazać jako super pani domu;P Dlatego czekam na Pani pomysły!
    Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak miły komentarz. Trzymam kciuki za powodzenie kuchennych eksperymentów :)

      Usuń
  12. Robiłam i przyznaję, że ciasto pyszne. Polecam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam- ciasto pyszne w smaku;) , tylko jest jedno ale... masa mi się zważyła - nie wiem co zrobiłam nie tak ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj bardzo mi przykro, że masa się zwarzyła. Nie mam pojęcia co zrobiłaś nie tak. Następnym razem będzie lepiej :)

      Usuń
  14. Zrobiłam bez alkoholu i również przepyszne wyszło. Sam biszkopt delikatny i taki wyrośnięty, że całość ostatecznie z blaszki wychodziła. Polecam. Przepis do którego na pewna wrócę.

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam to ciasto jest BOOSSIIEE !!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne ciasto, na Świętach zrobiło furorę:) i znikało w oka mgnieniu:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto w wykonaniu Alicji Jakubiec :) Dziękuję za zdjęcie Ciociu i Wujku :)
    [img]http://img.darmowetv.pl/images/1104470595.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  18. WYGLĄDA PRZEPYSZNIE :) WŁAŚNIE JESTEM W TRAKCIE ROBIENIA CIASTA, TYLKO COŚ MÓJ BISZKOPT NIE JEST ZA WYSOKI :(:( ALE ZOBACZYMY KOŃCOWY WYNIK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis n ciasto Latte Macchiatto wypróbowała Pani Karolina Szlifierz :)

      [img]http://i58.tinypic.com/t6v4he.jpg[/img]
      [img]http://i62.tinypic.com/2819cag.jpg[/img]

      Usuń
  19. Szukałam właśnie takiego przepisu i znalazłam. Przyznam ze obejrzałam wiele zdjęć tego ciasta na różnych blogach ale żadne nie wygląda tak apetycznie jak Twoje = żadne absolutnie żadne. Po prostu Twoje wygląda jak Kopciuszek na balu a inne jak jego siostry. Mam ochotę upiec to ciasto ale trochę się boje żeby masa się nie zważyła. Mam pytanie- masło utarte z cukrem łączymy z serkami i na końcu dodajemy mleko czy na zmianę serek, mleko, serek ,mleko ? Ps. Ciasto Pani Alicji Jakubiec, którego zdjęcie pokazałaś tez klasa

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam i dziękujemy za miły komentarz. Jeśli chodzi o Twoje pytanie... otóż najpierw dodałam serki, ale nie wszystkie od razu. Zaczęłam od 1 łyżki, stopniowo dodając coraz więcej aż do ich całkowitego zużycia. Potem dodawałam stopniowo mleko. Chociaż też można podzielić porcje serka i mleka na przykład na 4 części i dodać na przemian. Pozdrawiamy i życzymy udanych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam kilka sztandarowych ciast; to jest jednym z nich. Jest naprawdę pyszne!

    OdpowiedzUsuń