16 listopada 2013

CIASTO Z LEKKĄ MASĄ CYTRYNOWĄ


A o to i nasza pierwsza słodka propozycja na zbliżające się święta. Ubite mascarpone z kremówką tworzy niesamowicie delikatną masę. Wszyscy domownicy byli jej smakiem zachwyceni. 
Bardzo podobną masę przygotowuje Anna Starmach w swoim przepisie na tartę. 
Naprawdę polecam ten wypiek. Nie zawiedziecie się!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki


Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 
2. Natłuść i posyp mąką tortownicę. 
3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach). 
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta. 
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę stopniowo przesiewaną mąkę. 
6. Piecz około 30 minut (wszystko zależy od piekarnika).
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia. 




Składniki na poncz:

Mniej więcej szklankę osłodzonej i ciepłej wody wymieszaj z kieliszkiem wódki (opcjonalnie i można użyć mniej alkoholu) oraz z sokiem z cytryny (ilość do smaku).
Nasącz zimny biszkopt - jeżeli lubisz bardzo wilgotne ciasta być może będziesz potrzebować pół szklanki więcej ponczu. 



Składniki na krem: 

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 i 1/4 szklanki śmietany 36%, zimnej
  • 1 opakowanie zagęstnika do śmietany (np. śmietan fix)
  • skórka dwóch cytryn, umytych i sparzonych wrzątkiem
  • 4-5 łyżek cukru pudru


Wykonanie:

1. Przełóż mascarpone i wlej śmietanę do miski. Rozetrzyj składniki drewnianą łyżką, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Nie trzeba masy długo mieszać. 
2. Następnie ubij masę mikserem na najwyższych obrotach, a przy końcu ubijania dodaj cukier puder i ewentualnie dodaj śmietan- fix.
3. Do ubitej (już "sztywnej ") masy dodaj skórkę z cytryn. Wymieszaj.
4. Gotową masę wyłóż na nasączony biszkopt.



Składniki na dekorację:

  • 1 1/4 szklanki śmietany kremówki 36%, zimnej
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 1 granat
  • 2 kiwi


Wykonanie:

1. Ubij śmietanę, pod koniec dodaj cukier i śmietan - fix .
2. Gotową śmietanę przełóż do worka cukierniczego i dekoracyjną końcówką wyciskaj wzory na powierzchni masy.
3. Na wierzchu udekoruj owocami granatu i plasterkami kiwi. 
4. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki. 

Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Pyszota ! Chętnie bym takiego wszamała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie zapewnie tak samo smkauje

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ślicznie Olu! A masa masz rację z mascarpone wychodzi pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wygląda i pewnie tak też smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak, mascarpone z kremówką to pyszny kremik... Twoje ciasto wygląda ślicznie, tak kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Często robię ciasta właśnie z mascarpone i śmietaną. Ale to Twoje jest już gotowe i takie ślicznie kolorowe, że chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada na bardzo orzeźwiające ciasto, pieknie je Olu udekorowałaś:-). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda rewelacyjnie:) pysznie i bardzo ładna dekoracja:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wygląda, bardzo dekoracyjnie. Ciekawa jestem smaku. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń