A o to i nasza pierwsza słodka propozycja na zbliżające się święta. Ubite mascarpone z kremówką tworzy niesamowicie delikatną masę. Wszyscy domownicy byli jej smakiem zachwyceni.
Bardzo podobną masę przygotowuje Anna Starmach w swoim przepisie na tartę.
Naprawdę polecam ten wypiek. Nie zawiedziecie się!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i posyp mąką tortownicę.
3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach).
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta.
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę stopniowo przesiewaną mąkę.
6. Piecz około 30 minut (wszystko zależy od piekarnika).
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia.
Składniki na poncz:
Mniej więcej szklankę osłodzonej i ciepłej wody wymieszaj z kieliszkiem wódki (opcjonalnie i można użyć mniej alkoholu) oraz z sokiem z cytryny (ilość do smaku).
Nasącz zimny biszkopt - jeżeli lubisz bardzo wilgotne ciasta być może będziesz potrzebować pół szklanki więcej ponczu.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 1 i 1/4 szklanki śmietany 36%, zimnej
- 1 opakowanie zagęstnika do śmietany (np. śmietan fix)
- skórka dwóch cytryn, umytych i sparzonych wrzątkiem
- 4-5 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
1. Przełóż mascarpone i wlej śmietanę do miski. Rozetrzyj składniki drewnianą łyżką, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Nie trzeba masy długo mieszać.
2. Następnie ubij masę mikserem na najwyższych obrotach, a przy końcu ubijania dodaj cukier puder i ewentualnie dodaj śmietan- fix.
3. Do ubitej (już "sztywnej ") masy dodaj skórkę z cytryn. Wymieszaj.
4. Gotową masę wyłóż na nasączony biszkopt.
Składniki na dekorację:
- 1 1/4 szklanki śmietany kremówki 36%, zimnej
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 1 granat
- 2 kiwi
Wykonanie:
1. Ubij śmietanę, pod koniec dodaj cukier i śmietan - fix .
2. Gotową śmietanę przełóż do worka cukierniczego i dekoracyjną końcówką wyciskaj wzory na powierzchni masy.
3. Na wierzchu udekoruj owocami granatu i plasterkami kiwi.
4. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)
Pyszota ! Chętnie bym takiego wszamała :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie zapewnie tak samo smkauje
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie Olu! A masa masz rację z mascarpone wychodzi pyszna :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda i pewnie tak też smakuje.
OdpowiedzUsuńOj tak, mascarpone z kremówką to pyszny kremik... Twoje ciasto wygląda ślicznie, tak kolorowo :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię ciasta właśnie z mascarpone i śmietaną. Ale to Twoje jest już gotowe i takie ślicznie kolorowe, że chętnie się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńWyglada na bardzo orzeźwiające ciasto, pieknie je Olu udekorowałaś:-). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:) pysznie i bardzo ładna dekoracja:)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje;):) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, bardzo dekoracyjnie. Ciekawa jestem smaku. Pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuń