Cytrynowy curd (lemon curd) lubię, ale pomarańczowy wręcz uwielbiam (smakuje jak moje ukochane lody pomarańczowe). Taki lekki owocowy krem można użyć do deserów: polania lodów, przełożenia ciast, wypełnienia tart, itd. Nam jednak najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką wprost ze słoiczka :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Przepis ze strony: ChilliBite
Składniki:
- 160 gramów jajek (waga bez skorupek!)
- 200 gramów cukru pudru (w oryginalnym przepisie 240 gramów)
- 120 gramów masła, niesolonego
- 120 ml soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego (będzie to mniej więcej 1 pomarańcza)
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 30 ml soku z cytryny
Wykonanie:
1. Do żaroodpornej miski przełóż wszystkie składniki. Miskę połóż na garnku, w którym gotuje się woda (dno miski nie może dotykać wody!).
2. Składniki mieszaj trzepaczką i gotuj w kąpieli wodnej przez kilkanaście minut - do zgęstnienia kremu.
3. Gotowy krem przełóż do słoiczków.
4. Curd przechowuj w lodówce.
Smacznego :)
pomarańczowy? tego u mnie jeszcze nie było! z chęcią wypróbuję :) czuję, że zachwycę się jego smakiem.
OdpowiedzUsuńmmmm, już wyobrażam sobie jak to cudownie pachnie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com
Brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystkie wersje curd:D mogłabym je jeść łyżeczkami:)
OdpowiedzUsuńmam identyczny słoiczek!
OdpowiedzUsuńa curd taki radosny, optymistyczny! słoneczko, choćby w słoiku zamknięte, przyda się przy tej jesiennej szarudze.
Uwielbiam go!
OdpowiedzUsuńkolor, smak, konsystencja pychota
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować ten przepis:)
OdpowiedzUsuńAle widok. Jaki piękny kolor. Pysznie. Pewnie trudno byłoby mi się oderwać od tego słoika :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie smaczny krem.Kiedyś robiłem z czerwonych grapefruitów.Najbardziej smakuje mi jednak cytrynowy.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:) chętnie bym spróbowała kawałek:)
OdpowiedzUsuńczy nadaje sie do tortu na przelozenie ?
OdpowiedzUsuńKrem ma konsystencję dość płynną, więc jeśli chcesz przełożyć nim tort to trzeba zrobić masę na jego bazie, lub posmarować biszkopt cienką warstwą kremu (podobnie, jak w przypadku dżemu).
UsuńWłaśnie schowałam do lodówki prawie 0,5 l cudownego kremu pomarańczowego .Będzie wykorzystany w serniku z piernikowym spodem .Dzięki za super przepis.Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuń