22 listopada 2013

POMARAŃCZOWY CURD (krem pomarańczowy)


Cytrynowy curd (lemon curd) lubię, ale pomarańczowy wręcz uwielbiam (smakuje jak moje ukochane lody pomarańczowe). Taki lekki owocowy krem można użyć do deserów: polania lodów, przełożenia ciast, wypełnienia tart, itd. Nam jednak najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką wprost ze słoiczka :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 


Przepis ze strony: ChilliBite

Składniki:

  • 160 gramów jajek (waga bez skorupek!)
  • 200 gramów cukru pudru (w oryginalnym przepisie 240 gramów)
  • 120 gramów masła, niesolonego
  • 120 ml soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego (będzie to mniej więcej 1 pomarańcza)
  • otarta skórka z 1 pomarańczy 
  • 30 ml soku z cytryny 



Wykonanie:

1. Do żaroodpornej miski przełóż wszystkie składniki. Miskę połóż na garnku, w którym gotuje się woda (dno miski nie może dotykać wody!). 
2. Składniki mieszaj trzepaczką i gotuj w kąpieli wodnej przez kilkanaście minut - do zgęstnienia kremu. 
3. Gotowy krem przełóż do słoiczków. 
4. Curd przechowuj w lodówce. 

Smacznego :)


14 komentarzy:

  1. pomarańczowy? tego u mnie jeszcze nie było! z chęcią wypróbuję :) czuję, że zachwycę się jego smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm, już wyobrażam sobie jak to cudownie pachnie :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszystkie wersje curd:D mogłabym je jeść łyżeczkami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam identyczny słoiczek!
    a curd taki radosny, optymistyczny! słoneczko, choćby w słoiku zamknięte, przyda się przy tej jesiennej szarudze.

    OdpowiedzUsuń
  5. koniecznie muszę wypróbować ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale widok. Jaki piękny kolor. Pysznie. Pewnie trudno byłoby mi się oderwać od tego słoika :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie smaczny krem.Kiedyś robiłem z czerwonych grapefruitów.Najbardziej smakuje mi jednak cytrynowy.

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda bardzo smacznie:) chętnie bym spróbowała kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy nadaje sie do tortu na przelozenie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem ma konsystencję dość płynną, więc jeśli chcesz przełożyć nim tort to trzeba zrobić masę na jego bazie, lub posmarować biszkopt cienką warstwą kremu (podobnie, jak w przypadku dżemu).

      Usuń
  10. Właśnie schowałam do lodówki prawie 0,5 l cudownego kremu pomarańczowego .Będzie wykorzystany w serniku z piernikowym spodem .Dzięki za super przepis.Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń