"Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów" to kolorowa książka pełna przepisów na lukry, kremy, czy śliczne dekoracje wypieków. Z taką pomocą na pewno zaskoczycie swoich bliskich pięknym ciastem.
Konkurs jest prościutki i nie sprawi nikomu większego problemu.
Chciałabym się dowiedzieć jaki jest Twój ulubiony świąteczny wypiek. Mile widziane są zdjęcia i przepisy.
Odpowiedzi na pytanie można napisać w komentarzach pod postem (proszę podać swój adres mailowy, abym mogła się skontaktować w przypadku wygranej), na mojego maila a.rybinska@gmail.com lub na facebooku: konkurs.
W Mikołajki wieczorem ogłoszę trzech zwycięzców.
Nagrody ufundowało wydawnictwo RM, za co gorąco dziękuję :).
Nagrody mogę wysłać tylko na terenie Polski.
Powodzenia!
07/12/2013 Wyniki :)
Było nam niezmiernie trudno wybrać zwycięzców. Wszystkie Wasze propozycje były niezwykle smaczne i kilka na pewno wypróbuję.
Książką "Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów" będą cieszyć się trzy Panie:
1. Martyna Krawiec, keks cioci Aliny
2. Alina Waliczek, piernik przekładany powidłami i marcepanem
3. Michalina B., Panettone
Za chwilę wysyłam maila z gratulacjami i z prośbą o adres do wysyłki .
Gratulujemy!
Książką "Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów" będą cieszyć się trzy Panie:
1. Martyna Krawiec, keks cioci Aliny
2. Alina Waliczek, piernik przekładany powidłami i marcepanem
3. Michalina B., Panettone
Za chwilę wysyłam maila z gratulacjami i z prośbą o adres do wysyłki .
Gratulujemy!
Ewa i Aleksandra :)
Witam Pani Aleksandro , przepisy i zdjęcia do konkursu umieszczać na Pani stronie czy na Fb?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam . Elżbieta Marecka-Szydło
Przepraszam już znam odpowiedź , po prostu nie doczytałam wiadomości powyżej.
OdpowiedzUsuńmoje ulubione ostatnio ciasto to Stollen z Drezna. Pyszne aromatyczne ciasto z bakaliami w rumie z marcepanem. Ma jedna wielką zaletę : należy przygotować je kilka tygodni przed świętami a w czasie ich trwania pozostaje się nim już tylko delektować i z gracją i wdziękiem przesyłać uśmiechy rodzinie która pyta kto upiekł tak pyszne ciasto;)
OdpowiedzUsuńzapomnialam podac swojego maila: edyta.kosiak@gmail.com :)
OdpowiedzUsuńWitam. Moim ulubionym ciastem świątecznym jest piernik. Właściwie dopiero od niedawna bo od kiedy poznałam swojego obecnego męża. To u niego w domu zawsze na Boże Narodzenie pieczony był piernik. Właściwie to mój mąż go piekł. Teraz ja piekę go dla niego, oczywiście z przepisu mamy i koniecznie z podwójnej porcji na dużej blaszce, aby starczyło dla całej rodzinki a jest dość liczna. Chętnie podzielę się przepisem:
OdpowiedzUsuń(pojedyncza porcja)
1 jajko
1 szklanka cukru
2 łyżki dżemu lub miodu
2 łyżki kakao
3 szklanki mąki
2 szklanki kefiru
2 łyżeczki sody
pół kostki margaryny
Jajko utrzeć z cukrem. Dodać kakao, dżem/miód i zmiksować. Dodać kefir i roztopioną margarynę i dalej miksować. Następnie mąkę z sodą i wymieszać. Wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Smacznego życzy Dagmara (daga_20@interia.pl)
Prześliczne te serduszka:)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńja osobiście nie wyobrażam sobie Świąt bez makowca.... Jest to ciasto tak wyjątkowe jak sam okres Świąt... smakuje najlepiej oczywiście w gronie najbliższych...
Oto przepis:
½ kg maku
40 dag cukru pudru
9 jaj
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
60 dag jabłek
3 łyżki miodu
9 łyżek grysiku
20 dag margaryny
rodzynki
orzechy
kokos
migdały
olejek migdałowy
Mak zaparzyć. Po wystygnięciu zmielić dwa razy na maszynce. Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Jajka z cukrem ubić na parze. Dodać mak, jabłka i pozostałe składniki. Na końcu dodać roztopioną i ostudzoną margarynę. Dokładnie wymieszać i wylać na wysmarowaną formę. Upiec. Po upieczeniu polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.
Gorąco polecam,
Monika (monika.rylko@gmail.com)
Dziękuję za szybką wysyłkę, książkę już mam:) Niektóre pomysły są tak fajne i proste, że zastanawiam się jak mogłam na to nie wpaść!
OdpowiedzUsuńO to świetnie Dziękuję za informację. Miłych świąt!
Usuń