Przy okazji przygotowywania na deser Eton Mess, zrobiłam kilka sztuk bezowych eklerków (podobne wypieki widziałam w tutejszym markecie).
Polecam ten szybki i idealny na lato deser.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
- 3 duże białka
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu
- bita śmietana
- ciemna czekolada
- dowolne owoce
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Ubijaj białka z solą.
3. Kiedy pojawi się pianka dodawaj stopniowo do nich cukier.
4. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo ocet i skrobię kukurydzianą.
5. Przełóż ubite białka do rękawa cukierniczego i wyciśnij eklerki.
6. Wstaw blachę do piekarnika i od razy zmniejsz temp. na 150 C.
7. Piecz około pół godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale go nie otwieraj, bo bezy mogą popękać! Pozwól bezom wystygnąć razem z piekarnikiem.
8. Spody ciastek posmaruj roztopioną czekoladą i odstaw do jej zastygnięcia.
9. Bezy przełóż bitą śmietaną - można na jej wierzchu poukładać owoce.
ale świetny pomysł:) pycha:) ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńMatko ,prześlesz mi jednego wirtualnie?,nie,chyba go wydrukuje i powieszę na lodówce,cudowny....pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńo rany, o rany!
OdpowiedzUsuńcudowne.