25 czerwca 2013

BEZOWE EKLERKI


Przy okazji przygotowywania na deser Eton Mess, zrobiłam kilka sztuk bezowych eklerków (podobne wypieki widziałam w tutejszym markecie). 
Polecam ten szybki i idealny na lato deser. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki:


  • 3 duże białka
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu
  • bita śmietana
  • ciemna czekolada
  • dowolne owoce



Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 
2. Ubijaj białka z solą. 
3. Kiedy pojawi się pianka dodawaj stopniowo do nich cukier. 
4. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo ocet i skrobię kukurydzianą. 
5. Przełóż ubite białka do rękawa cukierniczego i wyciśnij eklerki. 
6. Wstaw blachę do piekarnika i od razy zmniejsz temp. na 150 C. 
7. Piecz około pół godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale go nie otwieraj, bo bezy mogą popękać! Pozwól bezom wystygnąć razem z piekarnikiem. 
8. Spody ciastek posmaruj roztopioną czekoladą i odstaw do jej zastygnięcia. 
9. Bezy przełóż bitą śmietaną - można na jej wierzchu poukładać owoce. 

3 komentarze:

  1. ale świetny pomysł:) pycha:) ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Matko ,prześlesz mi jednego wirtualnie?,nie,chyba go wydrukuje i powieszę na lodówce,cudowny....pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń