Odnalazłam kolejny zagubiony w przestrzeni mojego komputera przepis (naprawdę muszę "posprzątać" w folderach). Zdjęcie nie powala, ale było robione "na szybko". Surówka pyszna, zdrowa i idealna do typowych polskich obiadów.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- 1 duży por (jasna część)
- 1 duże jabłko
- garść szczypiorku, drobno pokrojonego
- sól
- pieprz
- oliwa lub majonez
Wykonanie:
1. Por przetnij wzdłuż i pokrój w cienkie paseczki.
2. Zalej por wrzątkiem i przykryj pokrywką. Odstaw miskę na około 15 minut.
3. Odcedź por z wody. Dodaj do niego pokrojone w kostkę jabłka, szczypiorek i odrobinę oliwy lub majonezu (preferuję wersję z oliwą).
4. Dopraw solą i pieprzem.
5. Wstaw surówkę do lodówki, aby składniki się "przegryzły".
Jutro robię do kurczaczka!!! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie i bardzo zdrowo! Miałam taki okres, że wcinałam po 5 jabłek dziennie, lubię też smak pora, więc pewnie wypróbuję tę propozycję kiedyś na własnych kubkach smakowych. :)
OdpowiedzUsuńJestem nowa w tym blogowym światku, zapraszam do mnie, każda wskazówka mi się przyda :)
Znam taką surówkę i często ją jadamy,pozdrawiam Gorzów i Liverpool :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, na pewno skorzystam:-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny , transparentny opis. I te zdjęcia. Zapisuję sobie tę stronę w ulubionych. Mirka
OdpowiedzUsuńDziękuję Mirko :)
UsuńZdjęcie surówki z pora nadesłała Pani Anna Szczurek :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i60.tinypic.com/2rp4rko.jpg[/img]
Dziękuję za przepis i biorę się za krojenie jabłka :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała strona, dziękuję za przepisy.
OdpowiedzUsuń