Po kilku latach uległam namowom mojej córki i postanowiłam zacząć brać czynny udział w prowadzeniu jej bloga. Niniejszym witam Was serdecznie i zapraszam do wypróbowywania moich potraw :).
Dzisiejszy przepis dostałam od mojej siostry Alicji. Sałatka jest bardzo syta i zdrowa. Można zastąpić nią obiad lub wziąć na lunch do pracy.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- kapusta pekińska lub sałata lodowa
- 1 blanszowany brokuł
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duży ogórek
- 2 garści prażonego słonecznika
- 1 opakowanie serka (naturalnego kremowego) Turek (450 gramów)
- 200 gramów jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- od 4-5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Pokrój piersi z kurczaka w średnią kostkę. Przypraw mięso solą i pieprzem. Usmaż na oleju. Odstaw do ostygnięcia.
2. W tym czasie wyłóż dno salaterki pokrojoną kapustą lub poszarpaną sałatą.
4. Następnie przełóż do salaterki kurczaka.
5. Na kurczaka wyłóż pokrojonego w kostkę ogórka.
6. Wymieszaj ze sobą składniki na sos: sól, pieprz, czosnek, jogurt, serek.
7. Sos podawaj w osobnym naczyniu (zapobiegnie to zmiękczeniu się składników).
8. Po polaniu sosem porcji sałatki posyp ją słonecznikiem.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz