W UK pogoda bardzo jesienna. Chce się jeść treściwsze i ciepłe dania. Do barszczu można podać chrupiące rożki z ciasta francuskiego nadziewane ziemniakami i pieczarkami.
To danie można przygotować z ziemniakami, które zostały z obiadu.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- około 3 średnich ziemniaków
- pół cebuli (u mnie czerwona, ale może być biała)
- około 10 pieczarek
- sól
- zmielona kolendra
- pieprz
- natka pietruszki
- garść pokrojonego sera żółtego
- 1 jajko
Wykonanie:
1. Ugotowane ziemniaki rozgnieć je na puree kiedy będą jeszcze ciepłe.
2. Pieczarki pokrój na plasterki i podsmaż na naprawdę niewielkiej ilości tłuszczu razem z drobno pokrojoną cebulką.
3. Wymieszaj pieczarki z ziemniakami, pokrojoną natką pietruszki. Dopraw farsz kolendrą, solą i pieprzem.
4. Ciasto francuskie podziel na prostokąty dowolnej wielkości. Następnie zlep je w kształt rożków.
5. Nadziej rożki farszem. Na wierzchu posyp żółtym serem.
6. Posmaruj rożki jajkiem.
7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż do zrumienienia się rożków.
Smacznego :)
jak muszelki nad morzem! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy farsz, pierożki wyglądają ślicznie :)
OdpowiedzUsuńhehe, z daleka myślałam, że to ślimaki, świetnie nadziane :)
OdpowiedzUsuńPrzekąska wygląda pysznie, uwielbiam takie wytrawne wypieki ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńapetyczne bardzo!
OdpowiedzUsuńU nas juz w końcu lato ale takie pierozki to ja o każdej porze roku poproszę!
OdpowiedzUsuńZgłodniałam!
OdpowiedzUsuńo ja, już sobie wyobrażam jak wspaniale smakują!
OdpowiedzUsuńWłaśnie je zrobiłam :-) aż język popażyłam z łakomstwa :-) są przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały :)) Pozdrowienia!
UsuńAleż to apetycznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńI w brzuszki mi burczy na sam widok. :) Nie ma rady trzeba zrobić. :D