Mam nadzieję, że będzie Wam ten biszkopt smakować. Jest może ciut bardziej sypki od upieczonego na mące pszennej, ale naprawdę dobry.
Mieszkanka, której użyłam składa się z: mąki ryżowej, tapioki, skrobi ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej i mąki gryczanej.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na bezglutenowy biszkopt kakaowy:
- 100 gramów bezglutenowej mąki (u mnie mieszanka do ciast dostępna w marketach w UK)
- 100 gramów cukru
- 3 jajka
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i posyp mąką 20 cm tortownicę.
3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach).
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta.
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę olej i stopniowo przesiewane: mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
6. Piecz około 15-20 minut.
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia.
Smacznego :)
Bardzo lubię biszkopty a Twoja propozycja wydaje się ciekawa :)
OdpowiedzUsuń