Coraz częściej odstawiam produkty glutenowe ze swojej diety. Wczoraj przyszedł czas na upieczenie ciasta bezglutenowego. Biszkopt wyszedł troszkę bardziej sypki niż ten upieczony na mące pszennej, ale w smaku jest jak najbardziej OK. Nie zawiedziecie się :).
Osoby, którym nie przeszkadza w diecie gluten, mogą użyć mąki pszennej i tradycyjnego proszku do pieczenia.
Prawdopodobnie wiele osób nie wie, że przez kilka dni nie miałam w domu piekarnika (w pewnym momencie odmówił posłuszeństwa). Nagle okazało się, że ciężko było mi przygotować coś na obiad czy deser. Sytuacja jest już opanowana, piekarnik piecze, a ja znów mogę kontynuować swoją pasję.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na bezglutenowy biszkopt kakaowy:
- 100 gramów bezglutenowej mąki (u mnie mieszanka do ciast dostępna w UK)
- 100 gramów cukru
- 3 jajka
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i posyp mąką 20 cm tortownicę.
3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach).
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta.
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę olej i stopniowo przesiewane: mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
6. Piecz około 15-20 minut.
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia.
8. Zimne ciasto przetnij na pół.
Składniki na piankę:
- 10 truskawek
- 1 laska wanilii
- 450 gramów jogurtu waniliowego
- 200 gramów kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 6 listków żelatyny
Wykonanie:
1. Na parę minut zamocz żelatynę w zimnej wodzie. Kiedy będzie bardzo miękka odciśnij ją z wody i rozpuść w połowie szklanki wrzątku. Odstaw do ostygnięcia (co jakiś czas zamieszaj).
2. W misce ubij zimną kremówkę, a pod koniec ubijania dodaj cukier puder, ziarenka wanilii i jogurt.
4. Do ubitej masy (oczywiście nie będzie mieć ona konsystencji bardzo sztywnej bitej śmietany) wlewaj stopniowo sztywniejącą żelatynę (można ją najpierw rozcieńczyć łyżką masy jogurtowej.
5. Dodaj pokrojone w kostkę truskawki.
6. Wylej masę na spód ciasta (ciasto musi być w formie).
7. Przykryj masę wierzchem ciasta i wstaw do lodówki do całkowitego ostygnięcia.
Składniki na czekoladową polewę:
- 110 gramów mlecznej czekolady
- 100 gramów ciemnej czekolady
- 2 łyżki kremówki
- 3 łyżki mleka
- łyżka płynnej glukozy lub miodu
- truskawki
Wykonanie:
1. W kąpieli wodnej rozpuść czekolady.
2. Dodaj do nich glukozę i kremówkę. Wymieszaj.
3. Polej ciasto polewą i udekoruj je truskawkami.
Smacznego :))
taki torcik gotowy by mi się na jutro przydał a tak muszę sama zrobić
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale,chyba jednak nie wszędzie można dostać taką
OdpowiedzUsuńmąkę,w Hiszpanii nie ma ,szkoda.
Ale pięknie wygląda... Zazdroszczę Ci tej pięknej patery:) Pozdrawiam serdecznie Magda
OdpowiedzUsuńBiszkopt wyszedł na namalowany :) torcik wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńTort rewelacja :) piękny i na pewno smaczny :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.katarzynagotuje.blogspot.com
Wspaniale się prezentuje, podziwiam:-)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci ,że wyglądaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!!!!ślinka cieknie!!!
OdpowiedzUsuńprezentuje się naprawdę wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńMi gluten nie przeszkadza, ale zdarzają mi się bezglutenowi goście - takie ciasto będzie idealne :)
hej:)
OdpowiedzUsuńMam pytanko, co zrobić gdy nie ma się tej żelatyny w plasterkach?? szukałam we wszystkich sklepach i nawet nie wiedzieli o istnieniu takiego czegos :( mam zwylką żylatyne.. co mam zrobić? i jeszcze jedno pytanko ta kremówka to ta 30% co kiedyś sie mase do shreka robiło?? :P (akurat też z Twojego przepisu go robiłam i wyszedł pyszny :P )
z góry dziękuje za odpowiedź :*
Aniu gdzieś czytałam, że jeden listek żelatyny odpowiada 1 łyżeczce tej sproszkowanej. Osobiście wolę używać żelatyny w listkach, bo ma bardziej neutralny zapach. Cieszę się, że shrek Ci smakował. Pozdrowienia :)
UsuńMnie nie przeszkadza gluten ale takie ciacho..... rewelacja! Piękne :-)
OdpowiedzUsuńale szaleństwo, najchętniej to całe sama bym zjadła.
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcia, bardzo zachęcają do zrobienia ciasta i jak najszybszego spróbowania, aż ślinka cieknie... :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt bezglutenowy z jogurtową pianką wypróbowała Pani Anna Florczak. Dziękuję za przepiękne 2 zdjęcia.
OdpowiedzUsuń[img]http://img.darmowetv.pl/images/1103546715.jpg[/img]
[img]http://img.darmowetv.pl/images/1105257895.jpg[/img]