18 czerwca 2013

BEZGLUTENOWY BISZKOPT Z JOGURTOWĄ PIANKĄ I TRUSKAWKAMI



Coraz częściej odstawiam produkty glutenowe ze swojej diety. Wczoraj przyszedł czas na upieczenie ciasta bezglutenowego. Biszkopt wyszedł troszkę bardziej sypki niż ten upieczony na mące pszennej, ale w smaku jest jak najbardziej OK. Nie zawiedziecie się :). 

Osoby, którym nie przeszkadza w diecie gluten, mogą użyć mąki pszennej i tradycyjnego proszku do pieczenia. 

Prawdopodobnie wiele osób nie wie, że przez kilka dni nie miałam w domu piekarnika (w pewnym momencie odmówił posłuszeństwa). Nagle okazało się, że ciężko było mi przygotować coś na obiad czy deser. Sytuacja jest już opanowana, piekarnik piecze, a ja znów mogę kontynuować swoją pasję. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 





Składniki na bezglutenowy biszkopt kakaowy:


  • 100 gramów bezglutenowej mąki (u mnie mieszanka do ciast dostępna w UK)
  • 100 gramów cukru
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju


Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 
2. Natłuść i posyp mąką 20 cm tortownicę. 
3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach). 
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta. 
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę olej i stopniowo przesiewane: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. 
6. Piecz około 15-20 minut.
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia. 




8. Zimne ciasto przetnij na pół. 



Składniki na piankę:


  • 10 truskawek
  • 1 laska wanilii
  • 450 gramów jogurtu waniliowego
  • 200 gramów kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 listków żelatyny


Wykonanie:

1. Na parę minut zamocz żelatynę w zimnej wodzie. Kiedy będzie bardzo miękka odciśnij ją z wody i rozpuść w połowie szklanki wrzątku. Odstaw do ostygnięcia (co jakiś czas zamieszaj).
2. W misce ubij zimną kremówkę, a pod koniec ubijania dodaj cukier puder, ziarenka wanilii i jogurt.
4. Do ubitej masy (oczywiście nie będzie mieć ona konsystencji bardzo sztywnej bitej śmietany) wlewaj stopniowo sztywniejącą żelatynę (można ją najpierw rozcieńczyć łyżką masy jogurtowej.



5. Dodaj pokrojone w kostkę truskawki.





6. Wylej masę na spód ciasta (ciasto musi być w formie).
7. Przykryj masę wierzchem ciasta i wstaw do lodówki do całkowitego ostygnięcia.



Składniki na czekoladową polewę:


  • 110 gramów mlecznej czekolady
  • 100 gramów ciemnej czekolady
  • 2 łyżki kremówki
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka płynnej glukozy lub miodu
  • truskawki 

Wykonanie:

1. W kąpieli wodnej rozpuść czekolady.
2. Dodaj do nich glukozę i kremówkę. Wymieszaj.
3. Polej ciasto polewą i udekoruj je truskawkami.

Smacznego :))

 Truskawkowy zawrót głowy 2013

15 komentarzy:

  1. taki torcik gotowy by mi się na jutro przydał a tak muszę sama zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale,chyba jednak nie wszędzie można dostać taką
    mąkę,w Hiszpanii nie ma ,szkoda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie wygląda... Zazdroszczę Ci tej pięknej patery:) Pozdrawiam serdecznie Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. Biszkopt wyszedł na namalowany :) torcik wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort rewelacja :) piękny i na pewno smaczny :)

    http://www.katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale się prezentuje, podziwiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Powiem Ci ,że wyglądaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!!!!ślinka cieknie!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. prezentuje się naprawdę wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda cudnie :)
    Mi gluten nie przeszkadza, ale zdarzają mi się bezglutenowi goście - takie ciasto będzie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anuuula (✿◠‿◠) ·czerwca 26, 2013 8:45 PM

    hej:)
    Mam pytanko, co zrobić gdy nie ma się tej żelatyny w plasterkach?? szukałam we wszystkich sklepach i nawet nie wiedzieli o istnieniu takiego czegos :( mam zwylką żylatyne.. co mam zrobić? i jeszcze jedno pytanko ta kremówka to ta 30% co kiedyś sie mase do shreka robiło?? :P (akurat też z Twojego przepisu go robiłam i wyszedł pyszny :P )
    z góry dziękuje za odpowiedź :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu gdzieś czytałam, że jeden listek żelatyny odpowiada 1 łyżeczce tej sproszkowanej. Osobiście wolę używać żelatyny w listkach, bo ma bardziej neutralny zapach. Cieszę się, że shrek Ci smakował. Pozdrowienia :)

      Usuń
  11. Mnie nie przeszkadza gluten ale takie ciacho..... rewelacja! Piękne :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale szaleństwo, najchętniej to całe sama bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  13. Super zdjęcia, bardzo zachęcają do zrobienia ciasta i jak najszybszego spróbowania, aż ślinka cieknie... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Biszkopt bezglutenowy z jogurtową pianką wypróbowała Pani Anna Florczak. Dziękuję za przepiękne 2 zdjęcia.

    [img]http://img.darmowetv.pl/images/1103546715.jpg[/img]
    [img]http://img.darmowetv.pl/images/1105257895.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń