20 czerwca 2013

TARTA TRUSKAWKOWA Z BEZĄ


Dzisiejsze ciasto zostało wykonane i sfotografowane przez mojego brata. Adrianowi tarta bardzo smakowała, więc przepis zostaje dodany do mojego bloga :). 
Adrian podpowiada: jeśli użyjecie dojrzałych truskawek mogą one puścić zbyt dużo soku (jak u niego), więc lepiej jest je wtedy wymieszać z większą ilością kisielu (choćby z 4 łyżkami).  

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 


Składniki na spód:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 100 gramów zimnego masła
  • 180 gramów mąki pszennej
  • mała szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru


Wykonanie:

1. Wszystkie składniki bardzo szybko zagnieć i uformuj z nich kulę. 
2. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na około godzinę czasu. 
3. 24 cm formę posmaruj niewielką ilością tłuszczu. 
4. Na około 5 minut przed upływem godziny włącz piekarnik i rozgrzej go do 190 stopni. 
5. Po godzinie czasu wyłóż ciastem formę i podziurkuj je widelcem na spodzie i bokach.
6. Na wierzch ciasta połóż papier do pieczenia i wysyp na niego fasolę lub specjalny ceramiczny groszek do tart. 
7. Piecz tartę przez około 15 minut, a następnie zdejmij obciążenie i piecz przez kolejne 13 minut. 
8. Upieczoną tartę odstaw do ostygnięcia. 



Składniki na masę truskawkową:

  • 300 gramów mniej dojrzałych truskawek (muszą być dość twarde) 
  • 3 łyżki kisielu truskawkowego lub skrobi ziemniaczanej
  • 5 łyżek marmolady lub dżemu truskawkowego


Wykonanie:

1. Truskawki pokrój na spore kawałki i wymieszaj z kisielem (proszkiem). 
2. Na kruchym spodzie rozsmaruj najpierw marmoladę, następnie wyłóż na to truskawki. 



Składniki na bezę:

  • 3 duże białka
  • 150 gramów cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Wykonanie:

1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. 
2. Do prawie ubitych na sztywno białek zacznij dodawać stopniowo cukier. Po dodaniu całej ilości cukru ubijaj je jeszcze przez około 2 minuty. 
3. Pod koniec ubijania dodaj skrobię ziemniaczaną.
4. Wyłóż bezę na tartę i wstaw formę do piekarnika. 
5. Piecz ciasto przez około 20 minut. 
6. Odstaw ciasto do ostudzenia. 
7. Krój zimne.

Smacznego :)

Truskawkowy zawrót głowy 2013

Inspiracja

6 komentarzy:

  1. Robiłam ta tartę, jest przepyszna:-). Bardzo zdolnego brata masz Olu:-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja!!!!,,smacznie i ladnie!
    pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tarty, a ta wygląda wyśmienicie! Jutro taką zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcie tarty truskawkowej z bezą przysłała Pani Aleksandra Klimek :)

    [img]http://i57.tinypic.com/2eyi4pv.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń