Nie pocięłam, ale połamałam... Nie starałam się i wyszły doskonałe (w smaku...wygląd przemilczmy ;)). Sezamki na mleku skondensowanym... przepis genialny w swej prostocie :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Przepis pochodzi z bloga: Notatnik kulinarny odkrywców
Składniki na jeden cienki placek:
- 80 gramów mleka skondensowanego słodzonego
- 173 gramy sezamu
Wykonanie:
1. Podgrzej mleko na małym ogniu - ma być rzadkie, ale nie wolno go zagotować.
2. Dodaj sezam zamieszaj i wylej masę na natłuszczoną blachę (sprawdziło się lepiej niż papier, który nie chciał się odlepić). Wyrównaj powierzchnię na tyle, na ile się da - niezbyt łatwa sprawa ;).
3. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 130 stopni.
4. Wyjęty i lekko ostygnięty placek pokrój na prostokąty lub odczekaj do całkowitego ostygnięcia i połam na kawałki.
Polecam! Pycha! :)))
Przepis genialny, uwielbiam sezamki i chętnie go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńAz się uśmiechnęłam. Co za pomysł. JAka prostota.
OdpowiedzUsuńNa pewno sa pyszne, bo domowe!
Łatwe i z pewnością pyszne, koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńa ja tak lubię sezamki, świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie - bo łatwe :D
OdpowiedzUsuńMleczko w lodówce stoi, tylko sezam zakupić :)
OdpowiedzUsuńO takie szybkie i proste przepisy lubię!
OdpowiedzUsuńFajne! Nigdy nie robiłam sama sezamek. Czas spróbować chyba ,co? :)
OdpowiedzUsuńups! i znowu mleko...ojej...niemożliwe do wykonania dla moich domowników....czy jakaś alternatywa w zamian za proteiny mleczne? poroszę o jakiś cudowny pomysł :) pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuń