Melasa z granatów to jeden z moich ulubionych dodatków do sałatek. Jej słodko-kwaśny smak dodaje głębi świeżym sałatom.
Melasa nie jest melasą w ścisłym tego słowa znaczeniu; jest to długo gotowany, gęsty owocowy syrop. Jest używany głównie na Bliskim Wschodzie, np. w Izraelu i Iranie.
Syrop z granatów ma szerokie zastosowanie w kulinariach: dodaje się go do marynat do mięsa (świetne do grillowania), ciast, sałatek, czy zup. Przeczytałam, że idealnie współgra z przecierem pomidorowym i zupie pomidorowej nadaje wyjątkowego smaku (w najbliższym czasie będę musiała ją wypróbować).
Inne nazwy:
rob-e anar (perski)
dibs rumman (arabski)
nar ekşisi (turecki)
Do kupienia w dobrych arabskich sklepach :).
Też posiadam :). Dawno nie używałam :)
OdpowiedzUsuńA mnie interesuje jak to samemu zrobić ;)
OdpowiedzUsuńwlasnie jak to sie robi??
OdpowiedzUsuńhttp://www.foodnetwork.com/recipes/alton-brown/pomegranate-syrup-or-molasses-recipe/index.html tutaj jest link. Sama melasy nigdy nie robiłam. Zawsze ją kupuję.
OdpowiedzUsuńJuż myślałam, że sama zrobiłaś!A skąd ja Ci wezmę dobry arabski sklep? :)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJest dostępna w polskich sklepach internetowych. Właśnie przed chwilą sprawdziłam. Wystarczy wyszukać w google :).
UsuńMożna ją kupić w AUCHAN 😊
OdpowiedzUsuń