Tabbouleh to rodzaj sałatki, który jest bardzo popularny w krajach Lewantu i jest jednym ze składników arabskiego mezze. Tradycyjnie przygotowywało się ją z bulgurem (obecnie bardzo znana jest wersja z kaszą kuskus).
Nie ma jednego tradycyjnego przepisu na tę sałatkę, więc pod tą samą nazwą kryją się dania z dużą ilością kaszy lub praktycznie bez niej, jedni dodają sok z cytryny, inni z limonki, itp.
Moja wersja jest bardzo bogata w kaszę, bo z reguły stanowi cały mój lunch, więc musi być syta.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki (można dowolnie zmieniać ilości składników):
- 3 szklanki przygotowanej w bulionie kaszy kuskus
- 4-5 pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
- 1 ogórek, pokrojony w bardzo drobną kostkę
- garść poszatkowanej mięty
- garść poszatkowanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny (ilość do smaku)
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
2. Dopraw sałatkę.
3. Odstaw na kilka godzin do lodówki, aby składniki się "przegryzły".
Smacznego :))
och ja tez robilam wczoraj kuskus z warzywami. postaram sie jeszcze dzisiaj moj przepis wrzucic na bloga :D Twoj wyglada baardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam kaszy kuskus :) więc tym bardziej do nadrobienia :)
OdpowiedzUsuńZnam kaszę kuskus, a sałatki z nią są szybkie i proste tak jaki Twoja!
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńSzybkie , proste , smaczne niezwykle i zdrowe - czegóż chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńprzepis super mniam ,mniam ........chce tylko sprostowac ,ze kuskus to nie kasza tylko
OdpowiedzUsuńmakaron :)
Fajnie, że smakuje :). Tak naprawdę kuskus to ani kasza ani makaron, ale produkt pośredni :).
Usuń