Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 2 średnie cebule
- około 25 dkg wędzonego, chudego boczku
- przyprawa do grilla (jeżeli nie posiadasz możesz użyć: soli, pieprzu, kolendry w proszku, tymianku, musztardy, papryki słodkiej i ostrej)
- oliwa
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Marynata: około 5 łyżek wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawą grillową (celowo nie piszę, ile należy jej dodać, ponieważ każdy z nas ma inny smak).
2. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, następnie przełóż go do marynaty, dobrze go wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). ,
3. Boczek, paprykę pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w ósemki.
4. Nabijaj na patyczki na przemian: cebulę, kurczaka, boczek, paprykę, itd.
5. Szaszłyki przełóż na tackę aluminiową. Grilluj pod przykryciem z folii aluminiowej.
6. Co jakiś czas przewracaj szaszłyki na inną stronę i skrapiaj marynatą rozcieńczoną z odrobiną wody.
7. Podawaj na gorąco.
Smacznego :))
Wyglądają bardzo apetycznie, lubię takie dania ;)
OdpowiedzUsuńWarzywno-mięsne szaszłyki to jedno z moich ulubionych dań grillowych ... muszę częściej je robić również "po sezonie" :)
OdpowiedzUsuń