18 lutego 2013

PIEROGI Z MIĘSEM



Pierogi z mięsem to danie wyjątkowo popularne i lubiane w całej Polsce. Pozwala na wykorzystanie mięsa, na którym ugotowana była zupa. Wieprzowinę można zastąpić mięsem drobiowym. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki na farsz:


  • 80 dkg ugotowanego mięsa, np. łopatki czy biodrówki (zawsze gotuję na nim zupę, np. kapuśniak)
  • 1 duża cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

1. Ugotowane mięso zmiel w maszynce.
2. Dopraw je majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
3. Na tłuszczu (np. oleju) zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
4. Dodaj cebulę do mięsa i wymieszaj.



Składniki na ciasto pierogowe:


  • 2 szklanki mąki
  • około szklanki gorącej wody (zależy ile wchłonie mąka)
  • szczypta soli
  • łyżka oleju


Wykonanie:

1. Wymieszaj mąkę z solą i olejem.
2. Do mąki stopniowo wlewaj wodę (powinna być gorąca, ale nie wrząca, żeby się nie poparzyć) i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne.
3. Uformuj ciasto w kulę i przykryj na pół godziny gorącym głębokim talerzem.
4. Cienko rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego kółka za pomocą szklanki.
5. Nałóż na koła tyle farszu, żeby łatwo było zlepić pierogi (mniej więcej jedna łyżeczka). Gotowe pierogi układaj na posypanej mąką stolnicy. Pamiętaj, żeby pierogi były dobrze zlepione - nie rozkleją się wtedy podczas gotowania.
6. Ugotuj wodę z solą i kiedy zacznie wrzeć wkładaj do niej (pojedynczo pierogi).
7. Kiedy wypłyną na wierzch wody, gotuj jeszcze około 3-5 minut.
8. Podawaj gorące i polane skwarkami.

Smacznego!


  

7 komentarzy:

  1. Smaka mi narobiłaś. Jeszcze niegdy nie robiłam pierogów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wypełnione mięskiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. ale nadziane te pierogi, musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za przepis, pierogi wyszły bardzo smaczne, mięsko miałam z rosołu ugotowane ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak Ci sie udaję naładowac tyle farszu do tych pierogów?! ;) wygladaja super !!! Robię!!

    OdpowiedzUsuń