7 lutego 2013

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE - danie na postny piątek


Śledzie to prawdziwe morskie skarby. Zawierają bardzo dużo kwasów omega-3, fosforu, cynku, potasu, jodu, witamin A,D,E. Powinniśmy jeść je przynajmniej dwa razy w tygodniu, tym bardziej, że nie są drogie. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki:


  • Opakowanie śledzi (około 250 gramów)
  • Duże opakowanie śmietany 18% (300 ml)
  • 1 średnia cebula
  • 1 jabłko
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól
  • cukier
  • ocet winny lub sok z cytryny
  • pieprz




Wykonanie:

1. Śledzie wymocz w zimnej wodzie, żeby usunąć nadmiar soli (w zależności od ilości soli moczy się od godziny do nawet doby. Z reguły śledzie trzymam w wodzie przez 2-3 godziny. Wodę należy zmieniać kilka razy, również jest to zależne od ilości soli.). Pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę pokrój w piórka i zalej wrzątkiem - mocz przez parę minut.
3. Jabłko i ogórki pokrój w kosteczkę.
4. Do śmietany dodaj: sól, cukier, pieprz i ocet w takiej ilości, aby uzyskać smak słodko-kwaśny (nie podaję dokładnych ilości, bo każdy z nas ma inne upodobania).
5. Wymieszaj śmietanę razem z jabłkiem i ogórkami.
6. Wymieszaj śledzie z sosem śmietanowym i cebulą.
7. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
8. Podawaj z ziemniakami w mundurkach lub chlebem.

Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Ha, proszę jaki zbieg okoliczności, dziś też na moim blogu zagościł śledzik solony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł zwłaszcza po dzisiejszym obżarstwie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To już wiem co dzisiaj na obiad. Trzeba tylko śledzia przyciągnąć ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. po tłustym czwartku dostałam wielkiej ochoty na śledzie :) Twoje wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis jest na ile porcji? Pozdr Malgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu nie wiem ile w Twoim domu zjada średnio jedna osoba, u mnie przepis ten będzie na 4-5 porcji. Pozdrawiam :)

      Usuń