Śledzie to prawdziwe morskie skarby. Zawierają bardzo dużo kwasów omega-3, fosforu, cynku, potasu, jodu, witamin A,D,E. Powinniśmy jeść je przynajmniej dwa razy w tygodniu, tym bardziej, że nie są drogie.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- Opakowanie śledzi (około 250 gramów)
- Duże opakowanie śmietany 18% (300 ml)
- 1 średnia cebula
- 1 jabłko
- 2 ogórki konserwowe
- sól
- cukier
- ocet winny lub sok z cytryny
- pieprz
Wykonanie:
1. Śledzie wymocz w zimnej wodzie, żeby usunąć nadmiar soli (w zależności od ilości soli moczy się od godziny do nawet doby. Z reguły śledzie trzymam w wodzie przez 2-3 godziny. Wodę należy zmieniać kilka razy, również jest to zależne od ilości soli.). Pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę pokrój w piórka i zalej wrzątkiem - mocz przez parę minut.
3. Jabłko i ogórki pokrój w kosteczkę.
4. Do śmietany dodaj: sól, cukier, pieprz i ocet w takiej ilości, aby uzyskać smak słodko-kwaśny (nie podaję dokładnych ilości, bo każdy z nas ma inne upodobania).
5. Wymieszaj śmietanę razem z jabłkiem i ogórkami.
6. Wymieszaj śledzie z sosem śmietanowym i cebulą.
7. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
8. Podawaj z ziemniakami w mundurkach lub chlebem.
Smacznego :)
Ha, proszę jaki zbieg okoliczności, dziś też na moim blogu zagościł śledzik solony :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł zwłaszcza po dzisiejszym obżarstwie:)
OdpowiedzUsuńTo już wiem co dzisiaj na obiad. Trzeba tylko śledzia przyciągnąć ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńpo tłustym czwartku dostałam wielkiej ochoty na śledzie :) Twoje wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest na ile porcji? Pozdr Malgosia
OdpowiedzUsuńMałgosiu nie wiem ile w Twoim domu zjada średnio jedna osoba, u mnie przepis ten będzie na 4-5 porcji. Pozdrawiam :)
Usuńpycha! obiadek na dzisiaj!!
OdpowiedzUsuń