Parę dni temu dostałam E-maila od czytelniczki, która prosiła o podanie przepisu na ładnie wyglądające ciasto, które nie będzie wymagało pieczenia. Pani Monika organizuje za 2 tygodnie parapetówkę, ale jeszcze nie dorobiła się piekarnika.
Dzisiejsza propozycja jest równie szybka i łatwa w wykonaniu, co publikowany parę tygodni temu, sernik na zimno Tiramisu. Dzięki galaretce i ptasiemu mleczku, wygląda bardzo ładnie w przekroju.
Mam nadzieję, że Pani Monika będzie z ciasta zadowolona, a przyjęcie się uda :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 80 dkg twarogu (użyłam tłustego z wiaderka)
- pół litra kremówki 30%
- 2 łyżeczki esencji waniliowa lub cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 8 łyżeczek żelatyny
- markizy ze śmietankowym/waniliowym nadzieniem
- ptasie mleczko (ilość i smak dowolny)
- 2 czerwone galaretki
- maliny (użyłam mrożonych)
1. Twaróg utrzyj z cukrem, esencją waniliową, skórką i sokiem z cytryny.
2. Żelatynę skrop zimną wodą, żeby napęczniała. Następnie wymieszałam ją z pół szklanki wrzącej wody. Odstaw do ostygnięcia.
3. Ubij kremówkę na sztywną bitą śmietanę.
4. Wciąż płynną żelatynę połącz z 1 szklanką masy serowej.
5. Miksując resztę masy serowej, dodawaj szybko szklankę masy z żelatyną.
6. Delikatnie mieszając połącz masę serową z bitą śmietaną.
7. Na dnie naczynia (wielkość: 18 x 28 cm; wysokość ścianki: 9 cm) wyłóż markizy. Wylej na nie połowę masy serowej. Wyłóż na niej ptasie mleczko i zalej pozostałą połową masy.
8. Odstaw do zastygnięcia. W międzyczasie przygotuj galaretkę (według instrukcji na opakowaniu).
9. Wyłóż na serniku maliny i zalej je tężejącą galaretką.
10. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.
...jak smakowicie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ten przekrój :)
OdpowiedzUsuńjej genialny pomysł by w pojemniczku zrobić! super
OdpowiedzUsuńNo ten patent z ptasimi mleczkami po prostu MUSZĘ powtórzyć, Małżon jest ogromnym łasuchem na ptasie mleczko :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ładnie się prezentuje
OdpowiedzUsuńale fajny pomysł:) rewelacja:D
OdpowiedzUsuńJaki piękny! :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńten środek jest po prostu bajeczny! :)
OdpowiedzUsuńpomysł wprost cudowny!
OdpowiedzUsuńbardzo kreatywnie :]
Ten przepis skradł moje serce :)
OdpowiedzUsuńdomek z serniczka :) hih
OdpowiedzUsuńTen sernik jak niczym domek z bajki z przekrzywionymi okienkami :)
OdpowiedzUsuńMyślę intensywnie o tym, że przy okazji postu należałoby zrzucić kilka(kilkanaście)kg, ale czy się da jak tu wchodzę na blog Aleksandry i.... ślinka spływa mi po piętach...........................Masakra :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńwspanialy
OdpowiedzUsuńbardzo szybko sie robi, polecam
OdpowiedzUsuńAż przyszedł mi apetyt...;) Muszękoniecznie takie zrobic!
OdpowiedzUsuńBardzo mi smakuje a szegulnie mojej rodzinie ..bardzo polecam ymmmmmmmmmmmmm pycha. <3 :)
OdpowiedzUsuńciacho wyszło super! Dzięki za przepis!!!!
OdpowiedzUsuńNajlepszy sernik! Bardzo nam smakuje :)
OdpowiedzUsuńKolejny raz skorzystałam z Pani przepisu. Sernik wyszedł rewelacyjnie. Zniknął szybko, a goście zażyczyli sobie przepis na ten sernik:) Dziś będę kończyć ciasto 3 BIT i już nie mogę się doczekać kiedy będzie gotowe:) Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńsernik pyszny, gościom smakowało:)
OdpowiedzUsuń