W trakcie drugiego wyrastania ciasta, które powinno trwać tylko 20 minut, musiałam pilnie wyjść z domu, więc ciasto wyrastało ponad półtorej godziny - myślę, że właśnie dlatego w cieście zrobiły się dziury. Odejmuje to wypiekowi punktów za wygląd, ale smaku nie zepsuło...a to jest najważniejsze :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz: TUTAJ
Przepis na masę twarogową znajdziesz: TUTAJ
Wykonanie:
1. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części.
2. Każdą z nich rozwałkuj na kształt dużego prostokąta.
3. Na prostokątach rozsmaruj masę twarogową i zwiń ciasta w rulony.
4. Przepleć po dwa rulony ze sobą.
5. Odstaw strucle na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
6. Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.
8. Zimne strucle posmaruj lekkim lukrem i posyp dekoracyjnym cukrem.
Smacznego :)
ślicznie i apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPani Olu ślicznie wygląda! Dziękuję za kolejny przepis do zrobienia. Wierna fanka :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńciasto wygląda świetnie według mnie jak dłużej rosło to dobrze tylko nie należy przesadzać żeby nie zgorzkniało:) ja się nie znam ale babcia zawsze mi tak powtarzała:D
OdpowiedzUsuńGorzkie nie było na 100% :D. Te dziury nie są (być może) wynikiem zbyt długiego wyrastania...ale muszę przecież mieć wymówkę dlaczego nie jest idealnie ;). Pozdrowienia!
Usuńcudna ;D
OdpowiedzUsuńWygląda super, ale po zdjęciu bym raczej powiedziała, że to strucla z szynką ;) Ale pyszna...
OdpowiedzUsuńHaha glodnemu szynka na myśli? :) Mój brat powiedział to samo co Ty ;). Pozdrowienia!
UsuńZapach drożdżowego ciasta w domu to coś co lubię najbardziej! I moment formowania strucli. I zjadania:)
OdpowiedzUsuń