12 lutego 2013

CIASTECZKA PISTACJOWO-KARDAMONOWE



Dodatek mąki ryżowej powoduje, że ciasteczka stają się bardzo kruche i wręcz rozpływają się w ustach; nie są zbyt słodkie, a dodatek pistacji i kardamonu sprawia, że są oryginalne w smaku.  


Inspirowałam się przepisem Yotama Ottolenghi

Składniki:

  • 8 ziaren kardamonu
  • 200 gramów masła
  • 25 gramów ryżu, zmielonego na mąkę
  • 240 gramów mąki
  • 40 gramów cukru pudru
  • 60 gramów pistacji w łupinkach
  • 1 duże żółtko
  • 2 łyżki cukru waniliowego (opcjonalnie)



Wykonanie:

1. W moździerzu rozetrzyj ziarenka kardamonu na mąkę (wcześniej usuń z nich skórkę). 
2. Zagnieć ciasto z masła, mąki, ryżu, kardamonu, soli, cukru pudru i żółtka. 
3. Uformuj ciasto na kształt dużego cygara. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. 
4. W międzyczasie oddziel łupinki od pistacji - pokrój je na mniejsze kawałki lub zmiel na grubszą mąkę. 
5. Rozsyp orzechy na stolnicy i roluj na nich ciasto, aby wszystkie orzechy się w nie powbijały. 
6. Pokrój ciasto na krążki. Można je posypać cukrem z prawdziwą wanilią. 
7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 20 minut. 

Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Przepyszne, egzotyczne smaki ! Wspaniałe do kawki !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale świetnie wyglądają, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kardamon i pistacje to cos co napewno by mi smakowalo... yum!!

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie śliczne zdjęcia!
    ach, a ciasteczka porywam. są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ciasteczka! i śliczne zdjecia, takie wiosenne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę to spróbować, zdjęcia super!

    OdpowiedzUsuń