Sumak (Sumac, Sumach) to roślina należąca do rodziny nanerczowatych. Jej sproszkowane owoce wykorzystywane są w kuchni bliskowschodniej i nadają potrawie smaku zbliżonego do średnio kwaśnej cytryny.
Owoce sumaka zbiera się na chwilę przed ich dojrzeniem, a następnie suszy się je na słońcu i mieli na proszek lub troszkę grubiej (pierwsze zdjęcie).
W różnych regionach sumak wykorzystuje się do innych potraw: w Iranie posypuje się nim ryż i grillowane mięso, Arabowie dekoruje nim dania wchodzące w skład mezze, w państwach Lewantu dodaje się go do sałatek, natomiast w Turcji podaje się z sumakiem lahmacun (rodzaj płaskiego chleba z mięsem, który bardzo przypomina pizzę i jest rodzajem tureckiego fast-foodu).
Sumak znany jest od wieków i to on nadawał kwaśny smak potrawom na długo przed sprowadzeniem do Europy cytryn.
Przyprawę można kupić w sklepach bliskowschodnich i internetowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz