16 lutego 2013
Co to jest: BERBERYS?
Przez wiele stuleci berberys był tym dla Europejczyków i naszych wschodnich sąsiadów, czym jest teraz cytrynowa skórka. Słodko-kwaśny smak idealnie komponował się z ówczesnymi kulinarnymi trendami.
W pewnym jednak momencie został zapomniany...ale nie wszędzie. W Iranie to jeden z bardziej charakterystycznych dodatków do ryżu czy potrawek. W języku perskim berberys to "zereshk" (czyt. zereszk). Najpopularniejszym daniem jest Zereshk Polow, czyli ryż z berberysem i szafranem.
Berberys stosowany jest w medycynie tradycyjnej: ma bardzo dużo witaminy C, pomaga na infekcje, biegunki, ma działanie antybakteryjne.
Smak ma ciekawy, trudny do określenia, ale bardzo dobrze komponuje się on ze smakiem ryżu. Niesamowity jest balans pomiędzy słodkim i kwaśnym smakiem.
Przepisy z berberysem:
Zereshk polow
Javaher polow
Do kupienia w dobrych internetowych sklepach ze zdrową lub bliskowschodnią żywnością.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
znam berberys :]
OdpowiedzUsuńale jest u mnie strasznie trudno dostępny.
Twój cykl " Co to jest ... " - niezwykle ciekawy ... czekam na kolejne wpisy :)
OdpowiedzUsuńNigdy o tym nie słyszałam, ale zaciekawiłaś mnie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i dzieciaki tez. Dawno nie robiłam zereshk polo więc trzeba sie wziąć do pracy:)
OdpowiedzUsuńJest jeszcze rosyjska a właściwie uzbecka potrawa (również na bazie ryżu) płow.polecam -znajdziesz na you tube
OdpowiedzUsuń