4 lutego 2013

TYMIANKOWE GNOCCHI Z RICOTTĄ I GROSZKIEM




Malowałam dzisiaj mieszkanie. Uwielbiam robić to sama: włączam głośno muzykę, ubieram czapę z gazety i ruszam do pracy. Po kilku godzinach pracy usłyszałam znajome odgłosy żołądka - zbliżała się godzina, kiedy zawsze jem obiad. Na facebooku podsunęliście mi kilka pomysłów na szybki obiad, ale z powodu braków w zaopatrzeniu musiałam wymyślić coś innego. Przypomniałam sobie o daniu, które przygotowywał Gordon Ramsay w swoim programie kulinarnym. Postanowiłam je zrobić i nawet mi smakowało. Ciekawe jest połączenie groszku ze smażonymi gnocchi (czyt. nioki). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 


Składniki na gnocchi:

  • 2-3 duże ziemniaki (ugotowane lub upieczone)
  • 50 gramów ricotty
  • sól
  • pieprz
  • 90 gramów mąki (u mnie 45 mąki pszennej i 45 mąki razowej)
  • 1 jajko
  • listki tymianku (mniej więcej z jednej gałązki)


Wykonanie:

1. Przeciśnij przez praskę ziemniaki lub ubij je tłuczkiem. Najlepiej robić to kiedy jeszcze są ciepłe.
2. Połącz ziemniaki z mąką, ricottą, solą, pieprzem, tymiankiem  i jakiem. Zagnieć - ciasto będzie dość luźne, ale nie powinno się lepić do dłoni. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodaj mąkę.


3. Z ciasta uformuj wałek i posypanym mąką nożem pokrój go na ok. 1,5 cm kawałki. 
4. W każdym kawałku zrób dołek palcem. 


5. Ugotuj gnocchi w osolonej wodzie (do wrzącej wody włóż kopytka - będą gotowe po wypłynięciu na powierzchnię wody). 
6. Wyjmij kluski z wody i pozostaw do osuszenia przez kilka minut. 

Składniki na sos:

  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)
  • skórka z 1 cytryny
  • listki tymianku
  • masło
  • zielony groszek (użyłam mrożonego)
  • oliwa (do smażenia)
  • parmezan (pominęłam)


Wykonanie:

1. Na patelni rozgrzej oliwę (niewielką ilość) i zacznij smażyć na nim gnocchi (po obu stronach do uzyskania złotej skórki). Dopraw solą i pieprzem. 
2. Dodaj groszek, tymianek i masło (około 1 łyżki). Wymieszaj. 
3. Dodaj skórkę z cytryny.
4. Podawaj na gorąco z otartym parmezanem.  


5 komentarzy:

  1. "Złota Rączka"!? I ugotuje i wymaluje!!!! Brawo!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie podane:) Podziwiam, że masz jeszcze siłę gotować podczas malowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, własnie jem. Pyyyycha :)

    OdpowiedzUsuń