7 lutego 2013

BABECZKI LAWENDOWO-MIODOWE



Połączenie smaków w babeczkach jest dość oryginalne, ale bardzo smacznie się uzupełniające. Koledzy w pracy byli zachwyceni! Wszyscy po raz pierwszy jedli lawendę i byli w dużym szoku, że jest aż tak smaczna. Bardzo ważne jest, żeby z lawendą nie przesadzić - powinna być wyczuwalna w wypieku, ale nie dominująca. 
Przepraszam za dużą ilość zdjęć w poście, ale nie mogłam się zdecydować, które wybrać ;). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Przepis Yotama Ottolenghi :).

Składniki:


  • 225 gramów masła, miękkiego
  • 115 gramów cukru (użyłam 90 gramów)
  • 115 gramów płynnego miodu (najlepiej lawendowego)
  • 3 jajka
  • 245 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cynamonu (użyłam cynamonowca wonnego)
  • szczypta zmielonego kardamonu (opcjonalnie)
  • 0,5-1 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy, zmielonych
  • 110 ml kwaśnej śmietany (18%)




Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
2. Przygotuj 12 foremek do babeczek - natłuść je i posyp mąką.
3. Utrzyj masło z cukrem i miodem na puszystą masę.
4. Stopniowo do masy maślanej dodawaj roztrzepane jajka (podczas dodawania jajek dobrze jest zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze, zapobiegnie to zwarzeniu się masy). Po dodaniu jajek zwiększ obroty na duże i dobrze utrzyj ciasto.
5. Zmniejszając obroty miksera na małe, stopniowo dodawaj do ciasta przesiane: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, lawendę, kardamon i cynamon.
6. Na samym końcu dodaj do ciasta kwaśną śmietanę.
7. Przelej ciasto do foremek.
8. Piecz około 25-30 minut. Upieczone babeczki będą odchodzić od brzegów foremek i włożony do środka patyczek po wyjęciu nie będzie oblepiony ciastem).
9. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.



Składniki na lukier:


  • 20 ml soku z cytryny
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • około 100 gramów cukru pudru
  • kwiaty lawendy (do dekoracji)


Wykonanie:

1. Za pomocą trzepaczki lub widelca wymieszaj ze sobą sok z miodem.
2. Stopniowo dodawaj do płynu cukier puder - musisz dodać go tyle, aby uzyskać dość gęsty lukier.
3. Polej lukrem babeczki i posyp je kwiatami.
4. Podawaj po zastygnięciu lukru.


12 komentarzy:

  1. Od kilku lat robię ciasta z lawendą. Zawsze szokują... I smakują...
    Twoje babeczki są śliczne. Marzą mi się taki foremki...
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wyglądają, muszę koniecznie spróbować lawendy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne! Uwielbiam dodatek lawendy do ciast.
    Częstuję się jedną i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Olu piękne, małe babeczki na pięknej zastawie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne te babaeczki! :-) I jakie apetyczne zdjęcia :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne zdjęcia, w sumie to nie miałam okazji próbowac lawendy, ale bardzo mnie ona intryguje, chyba zbiorę ją w tym roku i będę kombinować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A gdzie można dostać lawendę?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają cudownie, muszę zapisać przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię wypieki z lawendą - smakują bardzo ciekawie. Ale faktycznie trzeba uważać z ilością, co by nie smakowało mydłem ;) Twoje babeczki są prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń