15 lutego 2013

BABECZKI Z PŁYNNYM KAJMAKIEM



Kajmakowe babeczki są lutowym przepisem do wypróbowania w Weekendowej Cukierni, a wykonanie ich zaproponowała Anna Maria z Kucharni. Przepis pochodzi z magazynu bon appetit, a jego autorką jest Florencia Courreges, cukiernik z restauracji La Huella

Florencia Courreges (zdj. http://www.bonappetit.com)
Ten piękny deser zrobisz w około 20 minut, więc sprawdzi się idealnie, kiedy odwiedzą Cię niezapowiedziani goście. Smakuje niesamowicie z dodatkiem soli, malinami i lodami waniliowymi. Polecam :)





Składniki:

  • 2 duże żółtka
  • 1 duże jajko
  • 1,5 szklanki kajmaku*
  • pół łyżeczki soli morskiej (opcjonalnie)
  • 2,5 łyżki mąki
  • maliny (do dekoracji)

* Puszkę słodzonego i skondensowanego mleka gotuj przez 3 - 4 godziny. Puszka musi być przykryta wodą. Najlepiej jest na jeden raz ugotować kilka puszek, żeby mieć gotowy zapas. 


Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni C.
2. Kokilki natłuść i posyp mąką (u mnie masy wystarczyło na 4 desery). 
3. Jajko i żółtka miksuj, aż masa zmieni kolor na kremowy i będzie puszysta. Miksując na najwyższych obrotach zajęło mi to około 3 minut. 
4. Do masy stopniowo dodawaj kajmak. 
5. Wciąż ubijając dodawaj stopniowo mąkę. 
6. Masę przelej do foremek (do 2/3 wysokości). 
7. Piecz około 10-15 minut (aby mieć pewność, że deser jest gotowy, naciśnij na jego wierzch - powinien być podpieczony i przypominać galaretkę). 
8. Gorące babeczki przełóż na talerzyki i natnij nożem, żeby wypłynął środek. 
9. Podawaj na gorąco z lodami i owocami. 

Smacznego :))


 

20 komentarzy:

  1. Cudowne! i te maliny :) Dziękuję bardzo za udział w Weekendowej i zachęcam do co miesięcznego wspólnego wypieku:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to się pięknie prezentuje! A skąd wziąć maliny o tej porze roku?

    OdpowiedzUsuń
  3. Aleksandro! Ogromnie się cieszę, że dołączyłaś! Twoje babeczki wyglądają przepięknie!
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest delikatny i naprawdę dobry :).Dziękuję za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kajmak :-)
    Przepis oczywiście zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale bajeczne:) uwielbiam kajmak:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Co za pyszności! :D już 1 w nocy, a ja oglądam takie słodkości! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. o rzesz Ty! toż to cudo jest, deser z bajki :]

    OdpowiedzUsuń
  9. Bajka...przepis mi się podoba,lubię kajmak a więc coś na moje kubki smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  10. Te maliny niczym wisienki na torcie - jestem oczarowana :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zewsząd mnie te babeczki atakują, no chyba muszę je w końcu też zrobić ;) Twoje wyglądają kusząco, mmm...

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny deser i tak pięknie się prezentuje !!! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Co można dodać zamiast kajmaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kajmak tu jest glownym skladnikiem, wiec nie da sie go zastapic bez zmiany smaku deseru. Podobne desery robi sie z czekolady. Pozdrawiam.

      Usuń