Z okazji majówki upiekłyśmy z Mamą bardzo prostą babkę z pysznymi warstwami słodkiej Nutelli.
Polecamy :)
Przepis krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)
Składniki:
- 4 jajka
- 225 gramów masła w temp. pokojowej
- 180 gramów cukru
- 215 gramów mąki
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczka soli
- 250 gramów Nutelli
Wykonanie:
1. Roztrzep jajka z esencją waniliową.
2. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
3. Stopniowo dodawaj jajka do masła i delikatnie ucieraj na najmniejszych obrotach.
4. Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia.
5. Podziel mąkę na 4 części i dodawaj ją do ciasta miksując na najmniejszych obrotach.
6. W kąpieli wodnej rozpuść nutellę. Nie ma się zagrzać, ale tylko rozrzedzić.
7. Keksówkę (24x12 cm) posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
8. 1/3 ciasta wlej do formy, na to wyłóż połowę kremu czekoladowego, następnie zalej go kolejną częścią ciasta, na którą wyłóż resztę kremu. Rozsmaruj na wierzchu ostatnią 1/3 ciasta.
9. Piecz około 65 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Jeśli ciasto zbytnio się przypieka, to można wierzch przykryć folią aluminiową.
10. Krój po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego :)
Przepis zaadaptowany z amerykańskiej książki "Cake Keeper Cakes" Lauren Chattman. Wprowadziłam mniejszą ilość cukru i kremu czekoladowego.
chętnie skorzystam z tego przepisu...
OdpowiedzUsuńO rety, jak widzę Nutellę, to od razu ślinka mi cieknie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :). Może i sama spróbuję.
OdpowiedzUsuńOjjj z Nutellą to musi być pyszna :))
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś ciasto dyniowe z nutellą więc wyobrażam sobie jak ta babka musi obłędnie smakować :)
OdpowiedzUsuńWow, wspaniałe jest to ciasto! *.*
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo apetycznie!
Pewnie pyszna, zapiszę i kiedyś u mnie zagości, bowiem ogromnym łasuchem jestem!!!!!
OdpowiedzUsuń