Koktajl Bellini pochodzi z Wenecji i na pewno zasmakuje wielbicielom wytrawnych drinków. Według Wikipedii Bellini wymyślił Giuseppe Cipriani w pierwszej połowie XXw.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na dwa kieliszki:
- 3 małe, dojrzałe brzoskwinie (ewentualnie nektarynki), obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki
- schłodzone prosecco lub inne wytrawne wino musujące
- cukier puder (do smaku/opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Brzoskwinie zmiksuj i dodaj do nich cukier puder (do smaku).
2. Przełóż zmiksowane owoce do schłodzonych szampanówek i zalej je winem.
Można też zmiksować owoce razem z winem i potem przelać do kieliszków.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz