Perskie lody szafranowe jadłam w trzech restauracjach w Wielkiej Brytanii i za każdym razem mnie zachwycały. Nie potrafię opisać ich smaku, ale uwierzcie, że kubki smakowe szaleją po zjedzeniu porcji takiego deseru. Jest on jakby bardziej orzeźwiający, intrygujący...taka jakby eksplozja na języku.
Gorąco polecam!
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 0,5 litra dobrych lodów waniliowych
- pół łyżeczki nitek szafranu
- 1 łyżka wrzątku
- 1/3 szklanki pistacji bez łupinek
- 1-2 łyżki wody różanej (do smaku)
Wykonanie:
1. Wyjmij lody z zamrażarki na kilka minut przed przygotowaniem deseru.
2. Rozetrzyj szafran i zalej go wrzątkiem.
3. Pistacje przełóż do plastikowego worka i za pomocą tłuczka rozgnieć je na mniejsze kawałki.
4. Lody wymieszaj z wodą różaną, szafranem i pistacjami.
5. Przełóż lody do pojemnika i wstaw do zamrażarki.
6. Podawaj posypane różanymi płatkami i pistacjami (opcjonalnie).
Smacznego :)
coś pysznego!!!
OdpowiedzUsuń