Pyszny i prosty deser podbił nasze podniebienia! Pod wpływem ciepła gruszki stały się cudownie miodowe (ciekawe czy inne gatunki gruszek będą miały podobnie) i stanowiły smakowite połączenie z lodami i ciastem francuskim.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na 4 porcje:
- ciasto francuskie
- 2 gruszki
- cukier
- 1 małe jajko
- lody waniliowe (do podania)
Wykonanie:
1. Przetnij gruszki na pół i za pomocą łyżeczki usuń gniazda nasienne.
2. Ułóż gruszki na cieście i przetnij je na wzór poniższego zdjęcia.
3. Kilkukrotnie natnij pionowo owoce.
4. Zawiń ciasto wokół gruszek i natnij listki.
5. Posmaruj gruszki i ciasto roztrzepanym jajkiem.
6. Posyp desery cukrem (dodatkowo użyłam cukru perlistego).
7. Gruszki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gotowy deser będzie złotawo-brązowy.
8. Ciepłe desery podawaj z waniliowymi lodami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz