4 maja 2015

SZYBKIE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I SEREM


W zeszłym tygodniu rozpoczęłam urlop i powinnam mieć teraz ciut więcej czasu na buszowanie w kuchni, ale przez chorobę i domowe sprawy czasu mam mniej niż zwykle.
Dzisiaj jednak wygospodarowałam moment na przygotowanie smacznego i prostego ciasta!


Masa twarogowa i brzoskwinie stanowią bardzo soczysty kontrast w porównaniu z chrupiącym ciastem. 
Poniżej mam dla Was mnóstwo zdjęć krok po kroku, więc przygotowanie brzoskwiniowej plecionki nie powinno stanowić dla was żadnego problemu.  


Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)



Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie (już rozwałkowane)
  • 250 gramów twarogu śmietankowego
  • 1 żółtko
  • 1 saszetka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5-1 łyżeczki skórki z cytryny
  • duża puszka brzoskwiń
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru pudru
  • niewielka ilość soku z cytryny
  • mąka do posypania ciasta i papieru do pieczenia



Wykonanie: 

1. Odcedź brzoskwinie z syropu i pokrój na grubsze plastry. 


2. Utrzyj twaróg z żółtkiem, skórką cytrynową, cukrem i cukrem waniliowym. 



3. Oprósz mąką papier do pieczenia. 
4. Odetnij 4 rogi ciasta.


5. Oprósz ciasto mąką. 
6. Rozsmaruj ser na środku ciasta. 


7. Ułóż na serze brzoskwinie.


8. Nałóż przycięte boki na brzoskwinie, a pozostałe dwa boki ponacinaj na paseczki. 


9. Pozaplataj paseczki na siebie i posmaruj ciasto mieszanką roztrzepanego jajka z 1 łyżką wody. 


10. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez około pół godziny (lub krócej, w zależności od piekarnika). Gotowy wypiek będzie złotawo-brązowy. 


11. Podczas, kiedy ciasto stygnie, przygotuj lukier: do cukru pudru dodawaj stopniowo niewielkie ilości soku z cytryny, aby otrzymać pożądaną konsystencję.  


13. Polej ciasto lukrem. 



Smacznego :)

17 komentarzy:

  1. Czy zamiast twarogu może być np. serek filadelfia?
    Ciasto wygląda niesamowicie smakowicie. A ja właśnie mam takiego chcieja na słodkie. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak :) Może nawet będzie lepsze, bo philadelphia jest bardziej kremowa..

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź. :) Jutro zabieram się za wypieki. Nie wiem tylko jak wytrzymam wieczór jak mi narobiłaś takiego smaka tym cudeńkiem. :)

      Usuń
    3. Haha będą słodkie sny. Mam nadzieję, że będzie smakować :)

      Usuń
  2. Jej, wygląda wspaniale :) Jest takie apetyczne, że nie zawaham się go wykonać na ten weekend :) Mam nadzieję, że wyjdzie takie piękne :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kradnę jeden kawałęk,bo nie umiem się powstrzymać patrząc na te cudne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pysznie wygląda, normalnie slinka cieknie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamuniu jakie zdjęcia apetyczne! Cuuuudowne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto przygotowała Pani Maja Strzelecka :)

    [img]http://i57.tinypic.com/2gwc4mv.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto brzoskwiniowe wypróbowała Pani Dorota Sochacka :)

    [img]http://i61.tinypic.com/p7zaw.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto upiekła Pani Janina Nawrocka :)

    [img]http://i59.tinypic.com/nqdy81.jpg[/img]

    [img]http://i57.tinypic.com/257p2te.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  9. Mała pomocnica dzielnie pomagała Pani Marii Nowak w upieczeniu szybkiego ciasta z brzoskwiniami :)

    [img]http://i57.tinypic.com/25g6p8j.jpg[/img]

    [img]http://i58.tinypic.com/j94jv8.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  10. przepraszam jaka gramature ma ciasto francuskie ?
    dziekuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To było zwykłe opakowanie. Z tego co pamiętam to miało około 280 gramów. :)

      Usuń