18 maja 2015

PROSTA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA


Bardzo rzadko robię zapiekanki i zdziwiło mnie, że wczoraj nabraliśmy na nią ogromnej ochoty. W lodówce były wszystkie potrzebne składniki, więc zabrałam się do dzieła. Poniżej przedstawiam proporcje na dwie osoby, ale możecie łatwo zwiększyć ilość składników, aby daniem najadła się cała Wasza rodzina.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Ostatniego dnia w Polsce udało mi się zrobić takie zdjęcie :).
Składniki na dwie solidne porcje:

  • około 8 podgotowanych ziemniaków
  • około 3 średnich pomidorów
  • 1 jajko
  • około 4 łyżek śmietany 18%
  • 2 ogórki kiszone (opcjonalnie)
  • pół małej czerwonej papryki
  • pół małej cebuli
  • garść natki pietruszki, poszatkowanej
  • duża garść pokrojonego drobno sera żółtego (u mnie mozzarella w plastrach i ser edamski)
  • szynka lub polędwica pokrojona w małą kostkę, większa garść 
  • wędzona kiełbasa (opcjonalnie, jeśli nie ma szynki)
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Jeżeli zamiast szynki będziesz używać kiełbasy, to należy pokroić ją w plastry i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Następnie ułożyć je na obu warstwach ziemniaków.

1. Posmaruj niewielką ilością masła naczynie żaroodporne.
2. Wymieszaj ze sobą śmietanę, jajko, natkę pietruszki, podsmażoną bez tłuszczu szynkę, sól i pieprz. Dodaj do sosu żółty ser. Możesz zostawić część sera, aby potem posypać nim wierzch zapiekanki.


3. Pokrój ziemniaki w talarki i ułóż na spodzie naczynia, następnie przykryj je pomidorami w plastrach, kawałkami cebuli, plastrami ogórków (opcjonalnie) i pokrojoną w drobną kostkę papryką. Zalej wszystko połową sosu.


4. Ponownie ułóż warstwę ziemniaków i posyp je papryką.


5. Ułóż warstwę pomidorów i cebuli.


6. Zalej zapiekankę resztką sosu i posyp serem.


7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Gotowa zapiekanka będzie mieć złotawo-brązowy wierzch.


Smacznego :)

19 komentarzy:

  1. zainspirowałam się... chciałam zrobić taką samą lecz pomidory i paprykę z braku odpowiedniej ilości dałam tylko na jedną warstwę, a na drugą warstwę ziemniaków położyłam pieczarki i kukurydzę. zapiekanka piecze się na kolację, myślę, że następnym razem dodam oliwki i może sos pomidorowy? jak Pani myśli o takiej wersji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym nie przesadzal z roznorodnoscia skladnikow, raxzej bez oliwek...

      Usuń
  2. Zrobiłem, upiekłem, zjedliśmy. Rodzina zachwycona, zwłaszcza dzieciaki :). Bardzo dobry przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Olu, proszę podać przybliżony czas zapiekania, ile pani to zajęło

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda i smakuje znakomicie. Pierwszy raz użyłam do tego typu dania gotowego sera tartego. Pomieszałam dwa gatunki mozzarelle i goudę z mlekovity i powiem Wam, że był to strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis jest prosty, tani a ten smak. Fantastyczny. Dziękujemy.
    Lena z Zabrza

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszło super bardzo smaczne polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Czytając komentarze i skład dania trochę sceptycznie do niego podchodziłam ale przyjemnie się zaskoczyliśmy. U nas w wersji piątkowej wyszła bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wersja piątkowa super.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam :) zamiast śmietany może być jogurt grecki?

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobilam ale troszke zmodyfikowalam. Do sosu dodalam papryczki piri piri I na wierzch posypalam podsmazonym w kostke boczkiem. Kazda warstwe ziemniakow posypalam przyprawa do ziemniakow. Zastpalam serem I pycha. Dla mnie zapiekanka jest najlepszym patentem na czyszczenie lodowki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam
    A ja zamiast szynki dałam kabanosy:)pycha
    Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń