Surówka, która składa się z dresingu śmietanowo-koperkowego wymieszanego z sałatą, rzodkiewkami, ogórkiem i kukurydzą, stanowi idealny dodatek do grillowanych/pieczonych mięs i warzyw.
Serdecznie polecam :).
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- główka sałaty masłowej
- długi ogórek
- 10-15 rzodkiewek
- 3/4 puszki kukurydzy
- kilka łyżek śmietany 18% (u mnie pół na pół z jogurtem naturalnym)
- kilka łyżek posiekanego koperku (około 4 łyżek)
- sól
- pieprz
- odrobina octu do smaku
Wykonanie:
1. Ogórka obierz ze skórki, pokrój w cienkie plastry i oprósz bardzo małą ilością soli. Przenieś warzywo na sito i pozostaw na pół godziny, aby odsączył się nadmiar wody.
2. Rzodkiewki również pokrój na plasterki.
3. W kubku wymieszaj około 5-6 łyżek (ilość orientacyjna) śmietany z solą, koperkiem (ilość dowolna), pieprzem i niewielką ilością soli.
4. Do miski przełóż ogórka, kukurydzę, porwane na średniej wielkości liście sałaty, rzodkiewkę.
5. Niedługo przed podaniem zalej warzywa dresingiem śmietanowo-koperkowym. Wymieszaj.
Smacznego :)
Pyszny, kolorowy dodatek do obiadu. Świetny przepis. Takie surówki powinno się robić jak najwięcej i jak najczęściej :)
OdpowiedzUsuń