23 maja 2015

WIOSENNA SURÓWKA DO OBIADU Z SAŁATĄ, KUKURYDZĄ, OGÓRKIEM I KOPERKIEM


Surówka, która składa się z dresingu śmietanowo-koperkowego wymieszanego z sałatą, rzodkiewkami, ogórkiem i kukurydzą, stanowi idealny dodatek do grillowanych/pieczonych mięs i warzyw.

Serdecznie polecam :).

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki:




Wykonanie:

1. Ogórka obierz ze skórki, pokrój w cienkie plastry i oprósz bardzo małą ilością soli. Przenieś warzywo na sito i pozostaw na pół godziny, aby odsączył się nadmiar wody.
2. Rzodkiewki również pokrój na plasterki.
3. W kubku wymieszaj około 5-6 łyżek (ilość orientacyjna)  śmietany z solą, koperkiem (ilość dowolna), pieprzem i niewielką ilością soli.
4. Do miski przełóż ogórka, kukurydzę, porwane na średniej wielkości liście sałaty, rzodkiewkę.
5. Niedługo przed podaniem zalej warzywa dresingiem śmietanowo-koperkowym. Wymieszaj.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Pyszny, kolorowy dodatek do obiadu. Świetny przepis. Takie surówki powinno się robić jak najwięcej i jak najczęściej :)

    OdpowiedzUsuń