Surówka, na którą przepis dzisiaj Wam przedstawiamy, sprawdzi się idealnie do tradycyjnego, polskiego obiadu. Jest to danie wyjątkowo soczyste, słodko-kwaśne i nam najbardziej smakuje podane do pieczonego kurczaka.
Przepis dostałyśmy od mojej cioci Ali z Kostrzyna :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)
Składniki:
- 5 dużych marchewek
- 1 większe jabłko
- około 2-3 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- ocet winny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Jabłko i marchewki obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Można odlać sok (Radzę go wypić. Samo zdrowie!), jeżeli wytworzy się go zbyt dużo.
2. W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę z niewielką ilością octu, a także z solą i pieprzem. Ilość przypraw i octu zależy od własnych upodobań.
3. Zalej dressingiem przetarte marchewki i jabłko. Wymieszaj i spróbuj, aby ewentualnie jeszcze doprawić.
Smacznego :)
Hm, przyznam, że nigdy nie próbowałam tej surówki z octem! Za to często dodaję seler, a zamiast soli i pieprzu- nieco cukru :) I zjadam taką surówkę nawet bez obiadu, zdecydowanie moja ulubiona! :)
OdpowiedzUsuńMoja jest wersją słodko-kwaśną i jest przepyszna :).
Usuń